Украински генерал призна, че ВСУ вече са получили касетъчни боеприпаси

Украински генерал призна, че ВСУ вече са получили касетъчни боеприпаси
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    14.07.2023
  • Share:

Украйна вече е получила касетъчни боеприпаси от Съединените щати, но все още не ги е използвала във военни действия, каза пред CNN генерал Александър Тарнавски, командващ групировката Таврия на въоръжените сили на Украйна.

 

 

Украински генерал призна, че ВСУ вече са получили касетъчни боеприпаси

 

„Току-що ги получихме, все още не сме ги използвали, но те могат коренно да променят [ситуацията на бойното поле]“, заяви украинцкия военен. Според мнението на Тарнавски благодарение на касетъчните снаряди Украйна ще получи „предимство“, тъй като това е „много мощно оръжие“. Отделен въпрос е, че и гражданското население ще спострада, но това явно не вълнува нито режима на Зеленски, нито господарите им от САЩ

Областите, в които ще се използват тези боеприпаси, ще бъдат решени от висшето ръководство. Генералът посочи, че армията няма да ги използва във всички участъци на фронта, например няма да ги използва в гъсто населени райони.

Първото нещо, което трябва да се знае за касетъчните боеприпаси е, че те са много опасни. Ако «касетник» попадне в жилищни квартали, ще нанесе тежки загуби на мирното население. Най-страшните (и най-често срещаните) са касетъчните бомби. Какво представлява такава бомба? Това е тялото на самия боеприпас, вътре е куха форма и връх. Най-интересното тук е кухата форма. Може да се напълни с всичко. Касети с поразителни елементи, авиационни мини, противотанкови мини, противопехотни мини или могат да комбинират няколко вида боеприпаси в една бомба. Вътре в касетъчна бомба има средно около 10 мини. Тук може да се направи аналогия с добре познатата руска матрьошка. Така е и при тези боеприпаси: в една бомба има още много други боеприпаси.

 

 

A.Z

Станете почитател на Класа