Съдебната система на Италия се бори за власт с крайнодясното правителство

Съдебната система на Италия се бори за власт с крайнодясното правителство
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    13.07.2023
  • Share:

Крайнодясното правителство на Италия е въвлечено в битка за власт с магистратите на фона на противоречиви разследвания, включващи водещи фигури в управляващата коалиция. В меморандум, позоваващ се на източници от кабинета на министър-председателя Джорджия Мелони, беше атакуван сегмент от съдебната власт за това, че е избрал да играе активна опозиционна роля в предполагаем опит да свали нейната администрация преди изборите за Европейския парламент през следващата година.
Напрежението между двете сили тлее, откакто се появиха обвинения за бизнес дейността на министъра на туризма Даниела Сантанче, близък сътрудник на Мелони, довели до призиви за нейната оставка.
Сантанче отрече да е била разследвана по време на обръщение към парламента миналата седмица. „Никога не съм присвоявала нещо, което не ми принадлежи, никога не съм злоупотребявал с ръководните си позиции в компании. Предизвиквам всеки да докаже обратното", каза тя. Съдебни източници обаче потвърдиха скоро след речта, че тя е била разследвана от октомври за фалит и фалшиви счетоводни претенции, включващи нейната издателска група Visibilia.
Съдия беше подложен на критики от правителството, след като отказа искане от прокурора да отложи дело, включващо Андреа Делмастро, от Братята на Италия на Мелони, партия с неофашистки корени. Делмастро беше обвинен в нарушаване на правилата за секретност, след като говори в парламента във връзка с Алфредо Коспито, анархист, хвърлен в затвора при суров режим, обикновено запазен за мафиотски босове.
Междувременно Игнацио Ла Руса, президент на горната камара и съосновател на Братята на Италия, провокира полемика, след като хвърли съмнение върху обвиненията в изнасилване, отправени от жена срещу сина му.
Маурицио Гаспари, политик от Forza Italia на покойния Силвио Берлускони, обвини съдебната система в „нападение срещу конституцията".
Магистратите отвърнаха на удара с аргумента „Фалшивите обвинения срещу нас подкопават доверието в съдебната система. Да направиш това само защото един съдия си върши работата съвестно и се занимава със случай, който случайно засяга политик, означава делегитимиране на съдебната власт", каза Салваторе Кашиаро, секретар на съюза на магистратите, ANM, пред Rai Radio 1. Правителството на Мелони се опитва да прокара съдебни промени, включително ограничаване на използването на подслушване и премахване на престъплението злоупотреба със служебно положение, като и двете бяха критикувани от магистратите. Правителството също така се стреми да раздели кариерните пътеки на съдиите и прокурорите, така че те повече да не могат да преминават от една работа на друга, мярка, описана от някои магистрати като „начин за наказване на съдебната система".
Карло Сорги, пенсиониран магистрат, каза: „Неизбежно е това дясно правителство, което не е в рамките на законовите параметри, да се сблъска с тези, които трябва да ги наложат. Когато се появи случай срещу един от тях, те се чувстват скандализирани. Абсурдно е, но в действителност те атакуват магистрати, защото искат вярата в магистратите да бъде отслабена в общественото мнение."
„Този спор продължава от 30 години. Има дисбаланс между съдебните и политическите власти. Това не е проблем на ляво или дясно, това е систематичен проблем и всеки път, когато се появи случай, който удря министър или заместник-секретар, това докосва нервите." каза Джан Доменико Каяца, председател на италианската асоциация на адвокатите
Франческо Галиети, основателят на Policy Sonar, политическа консултантска компания в Рим, каза: „Това е борба за власт - имате една власт, която си мисли, че има силен мандат, която иска да изсмуче въздуха от друга, която отвръща на удара, и удря там, където боли. Въпросът сега е колко време ще отнеме, за да се достигне кулминацията и дали това може да дестабилизира правителството преди изборите за ЕС или не."

Станете почитател на Класа