НАТО: Премахнати препятствия за членство на Украйна, но без покана

НАТО: Премахнати препятствия за членство на Украйна, но без покана
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    12.07.2023
  • Сподели:

Вечерта на 11 юли на уебсайта на НАТО беше публикуван текстът на заключителното комюнике от срещата на върха на лидерите на Алианса, която се проведе във Вилнюс. Документът се състои от 90 точки.

 

 

 

В заключителното комюнике алиансът се съгласи да премахне плана за действие за членство на Украйна в НАТО, но все още не е отправил покана за присъединяване.

В 11-ия параграф се казва, че НАТО потвърждава ангажимента, поет на срещата на върха в Букурещ през 2008 г., че Украйна ще стане член на Алианса.

„Днес ние признаваме, че пътят на Украйна към пълна евроатлантическа интеграция е надхвърлил необходимостта от План за действие. Украйна става все по-оперативно и политически интегрирана в Северноатлантическия алианс и е постигнала значителен напредък по пътя на реформите“, се казва в документа.

Сега министрите на външните работи на НАТО редовно ще оценяват напредъка на Украйна в рамките на адаптирана едногодишна национална програма.

„Ще можем да отправим покана към Украйна да се присъедини към Северноатлантическия алианс, когато съюзниците са съгласни и условията са изпълнени“, се казва в документа.

В дванадесетия параграф се обяснява как ще функционира новосъздаденият Съвет Украйна-НАТО. Участниците в него ще бъдат равноправни членове и ще решават задачи по пътя към присъединяването на Украйна към алианса, се казва в документа.

В 5-ия параграф се казва, че Русия представлява най-значителната и непосредствена заплаха за сигурността на съюзниците, както и за мира и стабилността в евроатлантическия регион. В него се казва също, че тероризмът във всичките му форми и проявления е най-пряката заплаха за сигурността.

В седмия параграф се посочва, че Русия носи пълна отговорност за незаконната, неоправдана и непровокирана агресивна война срещу Украйна. В него се споменава и взривяването на Каховската водноелектрическа централа, което според НАТО „подчертава бруталните последици от войната, започната от Русия“.

Алиансът заяви, че Беларус и Иран също трябва да прекратят съучастието си с Русия и да се върнат към спазването на международното право (параграф 8). Иран е споменат отделно в параграф 84 – НАТО призовава Иран да спре да предоставя на Русия безпилотни летателни апарати, които са били използвани срещу украински цивилни граждани и критична инфраструктура. Иран също така е призован да спре да завзема военни кораби.

Параграф 23 е посветен на Китай: „Заявените от Китай амбиции и политики на принуда са предизвикателство за нашите интереси, сигурност и ценности. Оставаме отворени за конструктивен ангажимент с КНР, включително за взаимна прозрачност с цел защита на интересите на Алианса в областта на сигурността.“

В 25-ия параграф НАТО призовава Китай да осъди войната на Русия срещу Украйна.

В редица параграфи се описва как НАТО укрепва и ще продължи да укрепва колективната отбрана срещу всички заплахи от всички посоки. Специален акцент е поставен върху противовъздушната и противоракетната отбрана.

Друга част от параграфите са посветени на факта, че съюзниците от НАТО подкрепят крайната цел за свят без ядрени оръжия. В този контекст отново се споменава Китай, който „бързо разширява и диверсифицира своя ядрен арсенал“. Иран и КНДР също са споменати.

В документа на Алианса се казва, че НАТО потвърждава подкрепата си за териториалната цялост и суверенитета на Грузия, подкрепя правото на Грузия сама да определя бъдещето си и външнополитическия си курс без външна намеса. Алиансът призовава Русия да изтегли войските си от Грузия. Същият призив към Русия се съдържа в параграфа на комюникето, посветен на Молдова.

 

 

 

 

 

Станете почитател на Класа