Ердоган най-после пуска Швеция в НАТО. А Украйна?

Ердоган най-после пуска Швеция в НАТО. А Украйна?
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    12.07.2023
  • Сподели:

На 11 и 12 юли в Литва се провежда срещата на върха на НАТО. След като Ердоган обяви, че вече е съгласен Швеция да стане член на Алианса, основната тема остава Украйна.

 

 

 

"Това е исторически ден", подчерта генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на срещата на Алианса във Вилнюс. След като турският президент Реджеп Ердоган месеци наред се противопоставяше на приемането на Швеция в НАТО, сега даде зелена светлина за присъединяването на 32-я член на Алианса.

Ердоган и шведският премиер Улф Кристерсон постигнаха ново споразумение по отношение на борбата срещу тероризма. Швеция очевидно е склонила да се съобрази с изискванията на Турция за по-строго преследване на предполагаеми кюрдски терористи. Кристерсон обаче уточни, че нови договорки няма, а това е просто налагане на предходните ангажименти на Швеция, които страната пое на миналогодишната среща на НАТО.

Дата за присъединяване на Швеция към НАТО няма

Турският президент Ердоган пое ангажимент ратифицирането на присъединяването на Швеция към НАТО да влезе възможно най-скоро в турския парламент. Докато това не се случи няма как да се определи конкретна дата за присъединяването на Швеция.

Има и още една държава, която не е ратифицирала членството на Швеция и това е Унгария. Столтенберг каза, че се надява Будапеща да удържи на обещанията си и да одобри приемането на Стокхолм в НАТО. По думите на генералния секретар на НАТО големият проблем е бил по-скоро свързан с Турция. Сега се очаква унгарският парламент да ратифицира решението възможно най-скоро.

Има ли път за Турция към Европейския съюз?

Изненадващо Ердоган повдигна още един въпрос като част от условията си - подновяването на преговорите за присъединяване на Турция към Европейския съюз. Това не изигра сериозна роля - Столтенберг обяви, че Швеция като член на ЕС има желание преговорите да се възобновят. Самият Европейски съюз обаче не е поемал никакви ангажименти.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел също се срещна с турския президент Ердоган и нарече разговора им "конструктивен". Преди няколко години Европейският съюз наложи пауза в преговорите с Турция с мотива, че страната има сериозни дефицити по отношение на човешките права и демократичните ценности. Освен това Анкара категорично отказва да признае независимостта на Кипър, част от който е окупиран от Турция.

От НАТО обещаха на Турция, че ще бъде назначен специален координатор по борбата срещу тероризма, така че притесненията на Анкара да бъдат изчистени. Това ще бъде изцяло нова позиция в Алианса.

Обединение в НАТО

Швеция и Финландия, които от десетилетия насам са неутрални държави, подадоха молба за членство в западния военен съюз няколко месеца след руската инвазия в Украйна. Финландия успя да се присъедини през април 2023. Така че сега Швеция ще може да я последва скоро, вероятно през есента на 2023 година. По този начин генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг спомогна за решаването на голям вътрешен проблем за НАТО малко преди срещата на върха на Алианса, която се състои на 11 и 12 юли във Вилнюс. Дипломати от НАТО с облекчение заявиха, че това ще бъде сигнал за руския президент Владимир Путин, че НАТО все пак е единна и скоро ще има 32 държави членки.

Сега, според желанието на литовските домакини, срещата на върха може да се съсредоточи изцяло върху кандидат номер 33: Украйна, която преди повече от 500 дни бе нападната от Русия. Редица лидери на държави от НАТО, включително президентът на САЩ Джо Байдън и германският канцлер Олаф Шолц, обаче вече дадоха да се разбере, че присъединяването на Украйна ще бъде разгледано едва след края на войната с Русия. Очаква се обаче да бъде изготвен политически пакет за Украйна, който да съдържа възможно най-конкретни ангажименти за по-нататъшни стъпки към членството.

Литва е солидарна с Украйна

Политоложката Маргарита Зезелгите от Вилнюския университет настоява за бързото приемане на Украйна в Алианса. "В Литва хората казват, че руският президент Владимир Путин е страхливец. Той се страхува от НАТО. След като Украйна влезе в НАТО, войната може да приключи, защото Путин просто ще бъде твърде уплашен и няма да си позволи да атакува целия Алианс." Удължаването на процеса на присъединяване вероятно ще бъде възприето от руския агресор като покана за протакане на войната, казва експертката пред ДВ.

Станете почитател на Класа