Гутериш: Судан е на ръба на пълнномащабна гражданска война

Гутериш: Судан е на ръба на пълнномащабна гражданска война
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    11.07.2023
  • Сподели:

„Судан е на ръба на пълномащабна гражданска война, която може да дестабилизира целия регион", предупреди Организацията на обединените нации, след като въздушен удар срещу жилищен район уби около две дузини цивилни.
Министерството на здравеопазването съобщи за 22 загинали и голям брой ранени сред цивилните от удара по побратимения с Хартум град Омдурман, в района на Дар ал Салам.
След почти три месеца война между съперничещите си генерали на Судан, въздушният удар е последният инцидент, който провокира възмущение. Най-малко 3000 души бяха убити и 6000 ранени в конфликта, оцелели съобщиха за вълна от сексуално насилие, а свидетели разказаха за етнически насочени убийства. Имаше широко разпространени грабежи и ООН предупреди за възможни престъпления срещу човечеството в района на Дарфур.
Паравоенните Сили за бърза подкрепа (RSF), които се бият с редовната армия, твърдят, че ударът е убил 31 и обвиниха военните за това. Военните отхвърлиха обвинението, като казаха в изявление, че техните военновъздушни сили не са извършили въздушни удари в града предния ден.
От началото на войната паравоенните формирования са създали бази в жилищни райони и са обвинени, че принуждават цивилни да напуснат домовете им.
„Гутериш остава дълбоко загрижен, че продължаващата война между въоръжените сили е тласнала Судан до ръба на пълномащабна гражданска война, потенциално дестабилизираща целия регион. Налице е пълно пренебрежение към хуманитарното право и правата на човека, което е опасно и обезпокоително."
Близо 3 милиона души са били прокудени от сраженията в Судан, сред тях почти 700 000, които са избягали в съседни страни, според Международната организация по миграция.
ООН и африканските блокове предупредиха за „етническо измерение" на конфликта в западния регион Дарфур, а САЩ, Норвегия и Обединеното кралство обвиниха RSF и съюзническите милиции за повечето от широко разпространените нарушения.
Лидерите на Етиопия, Кения, Сомалия и Южен Судан – членове на Igad, работещи с досието на Судан – трябва да се срещнат в Адис Абеба. Главнокомандващият армията на Судан генерал Абдел Фатах ал-Бурхан и командирът на RSF генерал Мохамед Хамдан Дагло са поканени, но никоя от страните не е потвърдила, че ще присъстват.
Многобройни примирия вече бяха обявени и игнорирани.

Станете почитател на Класа