Предсказуем финал. Какво ще помогне да изгонят Байдън от Белия дом

Предсказуем финал. Какво ще помогне да изгонят Байдън от Белия дом
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    10.07.2023
  • Сподели:

Американският президент отново е затънал в скандал. Сега го притискат чрез сина му. А Байдън-младши лесно дава основания – най-малкото със зависимостта си към наркотиците.

 

 

 

Наскоро подозрително вещество - вероятно кокаин - беше открито и в Белия дом, което беше напълно фрапантен случай. За това как Хънтър излага баща си и какво заплашва държавния глава в материала.

Подозрително вещество

Белият прах е открит в западното крило на Белия дом. Служители на тайните служби, в чиято юрисдикция, наред с други неща, е защитата на основните политици на страната и техните семейства, извършиха рутинна проверка. Те съобщиха за "неизвестен предмет" и обявиха евакуация на сградата. Пристигна екип от специалисти по химическа защита. Предварителната проба е показала кокаин.

Западното крило е административният център на Белия дом. Там са Овалният кабинет, офисите на персонала, залата за пресконференции. “Ню Йорк Пост”, позовавайки се на свои източници, пояснява, че пудрата е била в чакалнята, където гостите също имат достъп. Според други източници - в президентската библиотека. Това е зона, затворена за посетители.

Джо Байдън е отсъствал по това време. Той и синът му отишли в селската резиденция в Кемп Дейвид, за да се подготвят за празнуването на Деня на независимостта на САЩ. Освен това те напуснали Белия дом едновременно и това подхрани слуховете, че Хънтър постоянно живее тук. Още през април се появиха предположения, че той се укрива там от адвокатите на бившата си съпруга. Законът не забранява това, но такава странна подробност само влоши и без това скандалния образ.

Трудно дете

Хънтър е вторият син на Джо Байдън. Най-големият, Бо, почина през 2015 г. Както Хънтър призна в мемоарите си, именно загубата на брат му засилила жаждата му за наркотици. Той не криеше зависимостта си, твърдеше, че се бори с нея. Очевидно неуспешно: онзи ден бяха публикувани снимки, показващи как Байдън-младши употребява наркотици, докато седи в кола.

Тези кадри са взети от неговия лаптоп, където има много интересни неща като цяло. Например снимки на таблото на кола, показващи, че синът на президента обича високите скорости (276 км/ч), аматьорски клипове от сексуална оргия, несериозна кореспонденция с непълнолетни момичета.

Срещу Хънтър има и по-сериозни обвинения: данъчни измами, незаконно притежание на оръжие. Това се наказва с до десет години затвор. Наказателното преследване обаче е прекратено благодарение на досъдебна сделка с разследването.

И накрая, Байдън-младши многократно е обвиняван, че е член на борда на директорите на украинската газова компания “Бурисма”, където получава огромна заплата, без да прави нищо. Нещо повече, в същото време баща му активно призоваваше Киев да се откаже от руския газ.

Скандалът беше толкова шумен, че в навечерието на предизборната кампания през 2020 г. дори либералните медии писаха за него. Тогава всичко се размина, но сега ситуацията е различна.

Прогнозите на Тръмп

Републиканските коментатори не крият злорадство. „Хайде, Хънтър никога няма да загуби толкова важен личен предмет“, иронизира колумнистът на “Уолстрийт Джърнъл” Кайл Смит. „Пликчето с кокаин в библиотеката на президента е история за любовта на един баща към сина му“, шегува се редакторът на “Спектейтър” Стивън Милър.

Разбира се, Доналд Тръмп не остана мълчалив. „Някой наистина ли вярва, че кокаинът, открит в западното крило на Белия дом, много близо до Овалния кабинет, е предназначен за някой друг, освен за Хънтър и Джо Байдън?“, написа той в социалните мрежи.

"Но вижте, медиите с фалшиви новини скоро ще започнат да говорят, че намерената доза е "много малка" и всъщност не е кокаин, а по-скоро обикновен аспирин. И тази история ще изчезне", добави бившият президент. Засега обаче медиите не премълчават нищо, спорейки как ще се развие сега политическата съдба на Байдън-старши.

Рекорден спад

Фактът, че Хънтър отново е в светлината на прожекторите, дава козове на конгресмените, които разследват корупцията на президентското семейство. Дългата история с “Бурисма” е лесна за "закачане" на по-широко дело и там не е далеч да започне процедура по импийчмънт. Има причини за това - съответната инициатива на члена на Камарата на представителите Лорън Бобърт беше внесена за разглеждане в съответните комисии. Конгресменката обаче обвинява Байдън в небрежност по границата с Мексико. Но ако импийчмънтът бъде подкрепен от двете камари, същността на обвиненията няма да има значение, каза по телевизията конгресмен Марджъри Тейлър Грийн, пламенен тръмпист.

Все още е трудно да се каже как скандалът с белия прах в Белия дом ще се отрази на рейтинга на Байдън. Въпреки това вече има рекорден спад. Според последните данни на аналитичния сайт “538” президентът е подкрепен от 39,9% от американските гласоподаватели, което е най-ниското ниво от август миналата година. 54,9% не одобряват работата на Байдън, а повече от половината изобщо не искат да го виждат сред кандидатите на предстоящите избори.

 

 

 

Ренат Абдулин, Превод: В. Сергеев, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа