“Украйна ще стане изгорена земя”. Киев се реши на отчаяна крачка

“Украйна ще стане изгорена земя”. Киев се реши на отчаяна крачка
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    10.07.2023
  • Сподели:

Президентът на САЩ одобри предаването на американски касетъчни боеприпаси на Украйна. Въпреки това дори американските съюзници се противопоставиха.

 

 

 

За последствията от решението на Джо Байдън – в материала.

Дълги дискусии

По правило такива снаряди се използват за поразяване на пехотата в големи райони. Но се случва касетите да не детонират, да стоят на земята дълго време и дори години по-късно представляват заплаха за цивилното население.

Поради това Съединените щати се поколебаха. Първите призиви за прехвърляне на касетъчни боеприпаси в Киев бяха отправени още през февруари на Мюнхенската конференция по сигурността. Тогава НАТО се отказа от тази идея.

След това темата беше повдигната през март. “Ройтерс”, цитирайки конгресмените Адам Смит и Джейсън Кроу, писа, че Украйна очаква да получи бомби ЦБУ-100, известни още като Мк-20. Тежат 222 килограма и са заредени с 247 противотанкови боеприпаса Мк-118.

Но тогава решиха да не удовлетворят молбите. „Касетъчните бомби не виждат разликата между руски войник и украинско дете, за разлика от самолетите и ракетите, които се насочват от хора“, писа “Вашингтон Пост” през март.

Сега мнението на Белия дом по този въпрос се промени. Около решението обаче има спорове.

Протести в Конгреса

Както отбелязва “Политико”, не всички в американския естаблишмънт подкрепят идеята.

Конгресменката Илхан Омар и нейната колежка Сара Джейкъбс внесоха в четвъртък изменения във военния бюджет, които забраняват доставката на касетъчни боеприпаси.

"Има такива, които са 100 процента за, и такива, които са 100 процента против. Има и такива, които се колебаят по отношение на заплахата от неексплодиралите субелементи. Те също са загрижени за оценката на подобен ход от съюзниците в НАТО", каза сенатор Майк Куигли.

От ръководството на Алианса заявиха, че "нямат позиция" по въпроса. Срещу доставките обаче се обявиха отделни членове на обединението - Германия и Австрия.

„Ние, като участваща държава, сме обект на споразумението от Осло“, каза германският външен министър Аналена Бербок.

Става дума за приетата през 2008 г. конвенция, забраняваща използването на "касети". Към нея са се присъединили над 110 държави. Но сред тях ги няма нито САЩ, нито Украйна, нито Русия. Индия и Китай например също не подписаха документа. В същото време много от партньорите на Вашингтон - по-специално повечето страни от ЕС, Великобритания, Канада, Австралия и Япония - го ратифицираха.

Невзривени боеприпаси

Решението обаче вече е взето. Новият тип снаряд ще бъде част от пакет за помощ на стойност 800 милиона долара, заедно с БМП “Брадли” и “Страйкър”.

Според “Вашингтон Пост” все още се говори за доставка на 155-мм артилерийски снаряди M864, които се произвеждат от 1987 г., тежат около 47 килограма и съдържат два вида суббоеприпаси: 48 броя M42 и 24 - M46, всеки - 200 грама. Смята се, че те са по-ефективни срещу войници в укрепления от конвенционалните високоексплозивни осколъчни снаряди.

В същото време, според “Вашингтон Пост”, последната публична оценка на годността на тази конкретна проба е извършена преди повече от 20 години. Тогава делът на невзривените снаряди беше шест процента.

Изпълнителната заповед на президента на САЩ ще заобиколи законите на САЩ, забраняващи производството, употребата или трансфера на касетъчни боеприпаси с процент на отказ над един процент.

Пентагонът внезапно започна да говори за "нови данни" въз основа на одит преди три години. Военните твърдят, че сред касетите, съхранявани в складовете, делът на дефектните е не повече от 2,35%.

Това обаче противоречи на доклада на изследователската служба на Конгреса от 2022 г. В документа се отбелязва, че производителите подценяват показателите: те декларират от два до пет процента неизправности. Но армейските сапьори твърдят, че невзривените боеприпаси са повече - от десет до 20%.

Въпреки че САЩ са използвали този тип оръжие във всяка голяма кампания след Корейската война, производството им приключва през 2016 г. “Хюман Райтс Уоч” изчислява, че 4,7 милиона касетъчни ракети и бомби, съдържащи повече от 500 милиона поделементи, остават в арсеналите на САЩ.

В САЩ не крият, че са взели решение за предаване на касетите на фона на неуспехите на ВСУ на фронта и острия недостиг на снаряди. Както отбелязва “Ню Йорк Таймс”, позовавайки се на американски официални лица, доставката на касетъчни снаряди ще бъде временна мярка - докато американският военно-промишлен комплекс не увеличи производството на конвенционални. Напредъкът се очаква до следващата пролет.

Въпреки това, дори ако Украйна успее да постигне дори някакъв успех в зоната на военни действия, неексплодиралите бомби ще се превърнат във вечен проблем. Примерът с Виетнам, Ирак и бившите страни от Югославия ясно показва това.

 

Давид Нармания, Превод: В. Сергеев, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа