Турция - проблемният партньор в НАТО

Турция - проблемният партньор в НАТО
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    10.07.2023
  • Сподели:

Анкара блокира не само присъединяването на Швеция към НАТО, но и новите отбранителни планове на Алианса. Защо Ердоган създава толкова проблеми за партньорите си?

 

 

Турция продължава да се противопоставя на присъединяването на Швеция към НАТО. Същевременно Анкара блокира и новите отбранителни планове на Алианса, за които бе планирано да се приемат окончателно на предстоящата среща на върха във Вилнюс. Те трябваше да представляват ядрото на стратегията за възпиране на Русия, отбелязва "Ханделсблат". В началото на седмицата председателят на военния комитет на НАТО - нидерландският адмирал Роб Бауер - все още се надяваше, че постигането на разбирателство е възможно, но оттогава досега всички опити за посредничество се провалиха.

Срещата във Вилнюс може да се окаже провал

Както заявяват дипломати, цитирани от германското издание, Турция се противопоставя на всичко, а решенията в НАТО се взимат с единодушие. Спорът обаче е странен. Турското правителство няма принципни съображения срещу отбранителните планове, но има претенции относно някои географски формулировки. Анкара настоява например международните води между Босфора и Дарданелите да бъдат вписани в документа като "турски протоци", освен това е против споменаването на Кипър, чиято северна част е призната за независима само от Турция. При това, както отбелязва "Ханделсблат", в случая става дума за строго секретни военни документи, които няма да попаднат на вниманието на обществеността. Защо в такъв случай Турция спори по формулировките, които никой друг освен някои стратези от НАТО няма да прочете, остава неразбираемо за мнозина в Алианса.

Както Германия, така и САЩ отчаяно се опитват да подтикнат Ердоган към обрат, но до момента напразно. Спорът с Турция "не поставя НАТО в добра светлина", признава неназован дипломат пред германското издание. Блокадата на присъединяването на Швеция вече навреди, а търканията около отбранителните планове влошават нещата още повече.

"Различията с Турция не са нищо ново за НАТО, но в контекста на руската нападателна война в Украйна те стават все по-проблематични", казва пред "Ханделсблат" експертът по отбраната Ян Лесер. Ако Алиансът не успее да одобри новата си отбранителна стратегия във Вилнюс, това ще е знак на слабост и само ще зарадва Путин, смята експертът. 

Защо Турция продължава да не допуска Швеция в НАТО?

Турция дава някои добри външнополитически сигнали. В това число опити за сближаване с явни противници като Армения и Гърция. Но какво е обяснението за опозицията срещу шведското присъединяване към НАТО? Ръководителят на Института по външна политика в Анкара Хюсеин Багджъ заявява пред "Ханделсблат", че Турция държи на интересите си. "НАТО е военно-политически съюз, а не клуб по танци." Швеция трябва да убеди Турция, че при нужна ще застане на нейна страна, казва той. Опозиционният политик Билал Билиджи на свой ред изтъква: "Западът трябва да уважава турските интереси в сферата на сигурността."

Турция от години обвинява Швеция, че предоставя убежище на кюрдски екстремисти, припомня "Ханделсблат". Швеция отхвърля упреците, а нейното правосъдие очевидно изостря подхода си спрямо забранената кюрдска партия ПКК. В сряда например кюрд бе осъден в Стокхолм по обвинение, че е осигурявал средства на ПКК. Но в Турция не смятат, че затегнатато антитерористично законодателство, влязло в сила в Швеция през юни, е достатъчно.

"Турция иска да демонстрира превъзходство"

Експертът по външната политика Багджъ има и още едно обяснение за политиката, провеждана от Турция - натискът от Москва. Русия е сред най-големите инвеститори в Турция, освен това прави на страната отстъпки в цените на природния газ. Турция поддържа "по-амбивалентни отношения" с Русия в сравнение с повечето партньори от НАТО, казва пред "Ханделсблат" експертът по отбраната Ян Лесер. Същевременно той не смята, че точно отношенията с Русия накрая ще се окажат решаващи. 

По-скоро "Турция иска да демонстрира своето превъзходство на световната сцена", както посочва Нилс Шмид от германската Социалдемократическа партия. Не е изключено да се стигне до провал на срещата на върха, макар Турция да е почти изцяло изолирана в рамките на Алианса. Освен нея само Унгария още не е ратифицирала присъединяването на Швеция.

Пред изданията от германската медийна мрежа RND Шмид казва още: "Последните изгаряния на Корана, които бяха извършени в Швеция, затрудняват преговорите с Ердоган, но те няма да са определящи за одобряването на присъединяването към НАТО". Според него Ердоган се интересува не толкова от отношението на Швеция към кюрдите, колкото от отстъпки в сделката за изтребителите, които очаква да получи от САЩ.

Станете почитател на Класа