Ердоган с мощна антируска реч в присъствието на Зеленски

Ердоган с мощна антируска реч в присъствието на Зеленски

Реджеп Тайип Ердоган, чието преизбиране на президентския пост в Турция предизвика ликуване в някои руски медии, подобно на новината за победата на Доналд Тръмп в САЩ няколко години по-рано, обяви подкрепа за Украйна във военния конфликт с Русия.

 

 

Ердоган с мощна антируска реч в присъствието на Зеленски

 

Това заяви Ердоган на срещата си с Владимир Зеленски в Истанбул.

„Последният път проведохме среща тет-а-тет с моя скъп приятел в Лвов. Разбира се, имахме много телефонни разговори и продължаваме. Въпреки всички събития, турско-украинската дружба само се засили. На 500-ия ден от войната, който скоро ще отбележим, украинският народ се бори смело за териториалната си цялост и независимост“, каза Ердоган.

Той също така каза, че „Украйна заслужава членство в НАТО“, въпреки че именно перспективата за по-нататъшно разширяване на Северноатлантическия блок на изток Кремъл по-рано нарече категорично неприемлива за Русия.

„Започвайки от дните, когато напрежението се превърна в разгорещени схватки, ние обявихме, че тази несправедлива война, която противоречи на международното право, е неприемлива за нас. От анексирането на Крим, в противоречие с международното право, до ден днешен ние декларираме на всички платформи подкрепа за териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна“, каза турският президент.

Той доразви темата за териториалните претенции към Русия.

„Друга причина, поради която сме уверени в бъдещето на Украйна, е, че кримските татари ревностно се борят за свободата на своята страна“, каза турският президент, имайки предвид украинската принадлежност на Кримския полуостров.

Той добави, че Анкара ще търси край на конфликта чрез преговори «на базата на пълна солидарност с Украйна».

Между другото, Ердоган спомена и за необходимостта от удължаване на „зърнената сделка“ – може би приемането на Зеленски и реверансите са свързани с опит за натиск върху Москва, за която Турция остава „прозорец“ за получаване на санкционни стоки и износ на енергийни ресурси в бъдеще.

Зеленски също спомена „зърнената сделка“ и няколко пъти подчерта, че работата на морския „коридор“ не трябва да зависи от волята на Русия.

Това може да се разглежда като потвърждение на предишната информация, че Киев (или Вашингтон зад гърба му) предлага на Ердоган да продължи да изнася зърно, въпреки възраженията на Москва.

А за зърновозите например да се прикачи охрана – кораби на турския флот, които Русия не посмее да атакува.

И още нещо — Ердоган обеща, че строителните компании от Турция са готови да участват във възстановяването на Украйна.

Това обаче е доста съмнителна перспектива, като се имат предвид последните кадри от последствията от земетресението в турските провинции, където много жилищни сгради бяха разрушени поради нарушаване на строителните стандарти и корупция.

 

 

 

ПП

Станете почитател на Класа