The Hill: 38 правозащитни организации се противопоставиха на доставката на касетъчни снаряди на Киев

The Hill: 38 правозащитни организации се противопоставиха на доставката на касетъчни снаряди на Киев
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    09.07.2023
  • Share:

Най-малко 38 правозащитни организации са се противопоставили на доставката на касетъчни боеприпаси за Украйна, пише американското издание The Hill.

 

 

The Hill: 38 правозащитни организации се противопоставиха на доставката на касетъчни снаряди на Киев

 

В петък САЩ обявиха новия пакет за военна помощ, който за първи път включва 155-милиметрови артилерийски снаряди DPICM, касетъчни боеприпаси, забранени от международна конвенция, която са ратифицирали 123 страни, без САЩ и Украйна.

Украинските войски, според руските военни, вече са използвали касетъчни боеприпаси, за да обстрелват Донбас, по-специално град Донецк. Според официалния представител на руското министерство на отбраната генерал-майор Игор Конашенков това предполага, че задачата на украинските войски е да убият максимален брой мирни жители.

„Минимум 38 правозащитни организации публично се противопоставиха на предоставянето на касетъчни боеприпаси в Украйна, където такива оръжия вече бяха използвани във войната с опустошителни последици“, се казва в публикацията.

Изданието цитира ръководителя на вашингтонския клон на Human Rights Watch Сара Ягър, която призова да не се използва фактът, че оръжията вече присъстват в Украйна като извинение за изпращане на касетъчни боеприпаси.

«Те вече са из цялата страна и трябва да бъдат унищожени. Това не е достатъчна причина САЩ да изпращат още повече от тях», каза тя.

„Законодателите, политиците и администрацията на Байдън трябва да помислят два пъти преди да започнат да пристигат снимки на деца, ударени от американски касетъчни боеприпаси“, добави Ягър.

The Hill изчисли, че 18 страни от НАТО се придържат към забраната на касетъчните боеприпаси поради тяхното неизбирателно действие и е малко вероятно да последват примера на САЩ.

 

 

ПП

Станете почитател на Класа