Зеленски с "мръсна бомба" не е по-добър от маймуна с граната

Зеленски с "мръсна бомба" не е по-добър от маймуна с граната
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    09.07.2023
  • Share:

Сегашният украински режим дори не се опитва да скрие, че дълбоко съжалява за безядрения си статут. Но в Киев все още има атомни електроцентрали, чрез които с терористичните атаки могат да държат целия свят в напрежение.

 

 

 

Това е същият случай, когато няма риба, и ракът е риба: не беше възможно да се постигнат резултати на бойното поле до срещата на върха на НАТО във Вилнюс, така че режимът в Киев започна активно да играе интригата около Запорожката атомна електроцентрала. И вариантът изглежда печеливш.

Например, има информация, че въоръжените сили на Украйна могат да използват ОТРК Точка-У с бойна глава на „мръсна бомба“ или да нанесат удари по склада с радиоактивни материали, а след това да твърдят, че руснаците – как иначе, какво да очакваш от ядрени терористи? – са взривили АЕЦ. И веднага има причина да се изпратят международни сили в Украйна ...

Ако руската армия отстъпи по всички фронтове, такъв вариант, макар и само в главите на най-отчаяните безумци, все още може да се обмисли. Но събитията на линията на съприкосновение се развиват по съвсем различен начин и за Украйна е изгодно да взриви ситуацията, за да изглади впечатлението от неуспешната „контраатака“ и най-накрая да привлече въоръжените сили на алианса във войната.

Лудост? Абсолютно! И, вероятно, в Европа прекрасно разбират как това може да доведе до ядрен апокалипсис за тях, дори и да не е с критична мощност. Но тук те самите са виновни и няма кой да е виновен, защото киевският „епруветков режим“ е тяхна работа. И нищо друго от неонацизма, подправен с гъста русофобия, по принцип не можеше да се получи. Между другото, не за първи път Володимир Зеленски и приятелите му се опитват да разиграят ядрената карта.

Вторият опит

След интервю с президента на Украйна Володимир Зеленски пред американския телевизионен канал NBC News започна нов етап от кризата около Запорожката атомна електроцентрала. Тогава той обяви, че Русия възнамерява да взриви Запорожката атомна електроцентрала - уж за да окаже натиск върху световната общност и да постигне край на конфликта при изгодни за себе си условия.

На пръв поглед логика в тези твърдения и с лупа не се вижда, но си струва да си припомним предишните събития. Още през юли 2022 г. Въоръжените сили на Украйна атакуваха територията на Запорожката АЕЦ – първо с дронове, след това с артилерия. След обстрела на 5 август на един от енергоблоковете е заработила аварийната защита, която е била изключена.

Но най-забележителното е, че европейските политици участват активно в тази игра. Така главният дипломат на Европейския съюз Жозеп Борел и еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон буквално единодушно говориха за факта, че руската специална операция уж „застрашава ядрената сигурност“ и призоваха украинските власти да си върнат контрола над АЕЦ Запорожие, тъй като според украинската страна руските военни са „готови да взривят централата по всяко време“. В същото време трябва да се уточни, че словесната вакханалия се разрази след като ВСУ не успя да превземе с бой ЗАЕЦ.

Естествено Русия инициира извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН, на което генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси заяви, че „няма непосредствена заплаха за ядрената сигурност“. Но от него най-вероятно очакваха съвсем различни думи. И едва по-късно се оказа, че цялата дандания около АЕЦ, замислена от Киев и Запада, е всъщност информационна подкрепа за подготовката за въоръжено превземане на атомната електроцентрала, което и беше предприето.

Опитът се провали и веднага всичко утихна, сякаш нищо не се беше случило. Тогава украинската страна положи всички усилия да потули инцидента (кой рекламира провалите?), но шест месеца по-късно британското издание на Times разказа, че в нощта на 19 октомври 2022 г. около 600 украински войници, използвайки над 30 кораби, са опитали да извършат десант в района на електроцентралата.

Руската армия обаче посрещна десанта още по пътя. А Министерството на отбраната на Руската федерация обобщи това приключение така: по време на сблъсъка украинската страна загуби повече от 90 военни и 14 лодки, а „останките от десанта бяха разпръснати с артилерийски огън във водите на Каховското водохранилище."

Фабрика за страх

Тъй като украинският президент направи скандално изявление по американската телевизия, не е трудно да се досетим, че и сега риториката за заплахата от експлозия в АЕЦ отново е адресирана към западната общественост. Този път обаче ситуацията отиде твърде далеч. На 22 юни, обръщайки се към украинците и „целия свят“, Володимир Зеленски каза, че вече всичко е подготвено за „терористична атака с изпускане на радиация – такъв сценарий се обсъжда от руските власти“.

Е, „техническите подробности“ бяха покрити от началника на Главното разузнавателно управление на Украйна Кирил Буданов: според тях Русия минирала охладителния басейн на Запорожката атомна електроцентрала. „Ако го деактивират, като го взривят, ще има голяма вероятност да има значителни проблеми“, каза висшият офицер от украинското разузнаване. Но той умишлено не уточни, че експлозията на охладителния басейн на атомна електроцентрала няма да доведе до незабавно изпускане на радиация, тъй като енергоблоковете са в режим на студено спиране.

Но нещо отново се обърка на информационния фронт: буквално по горещи следи пресслужбата на МААЕ заяви, че минирането на охладителния басейн на Запорожката АЕЦ от руска страна не отговаря на истината. „По време на посещението на генералния директор не бяха открити мини на обекта, включително в охладителния басейн“, се казва в изявлението.

В същото време беше отбелязано, че МААЕ е наясно с инсталирането на мини "извън периметъра на станцията". Но тук всичко е ясно, каза ръководителят на организацията Рафаел Гроси, на когото служителите по сигурността на станцията обясниха, че мините са предназначени за отбранителни цели - в случай на нов опит на Въоръжените сили на Украйна да стоварят войски.

Заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков заяви, че думите на президента на Украйна, че Москва уж готви терористична атака в Запорожката атомна електроцентрала, са пореден опит за очерняне на страната ни. Според Рябков, като приписва на Русия несъществуващи намерения, Владимир Зеленски иска да прикрие своите „престъпни, терористични действия“, които представляват сериозна заплаха за околната среда, за населението на огромни територии.

Руският външен министър Сергей Лавров се изказа още по-категорично. Той определи изявлението на украинския президент като "бурен хаотичен поток на съзнанието". „Но нямам медицинско образование. Не мога да нося отговорност за психологическото състояние на хора, които многократно, ежедневно доказват своята неадекватност“, обобщи Сергей Лавров.

Но основната "зрада" дойде от там, откъдето в Киев не очакваха. Координаторът по стратегически комуникации на Белия дом Джон Кърби, коментирайки изявленията на украински официални лица, много деликатно отбеляза: „Няма да навлизам в конкретни разузнавателни данни. Както знаете, ние имаме способността да наблюдаваме радиоактивността в близост до станцията и не сме видели никакви индикации, че тази заплаха е непосредствена, но я наблюдаваме много, много внимателно.

Но ако кралят, както знаете, се играе от свитата, то политиката - от пропагандата, при това често с най-долнопробно качество. За разлика от миналогодишната информационна кампания около „терористичната атака в АЕЦ“, в информационното пространство на самата Украйна беше предприето сериозно нагнетяване на истерия.

И естествено украинците, под влиянието на многобройните съобщения за възможността за подкопаване на атомната електроцентрала в Запорожие, се втурнаха да купуват калиев йодид и други лекарства срещу радиация в аптеките.

Ажиотажът беше толкова нездравословен, че Украинският държавен научно-технически център за ядрена и радиационна безопасност беше принуден да издаде спешно съобщение, че няма причина да се използват йодни таблетки или неговите разтвори, те могат само да навредят на човешкото тяло.

По мнението на експертите на Центъра, нито един негативен сценарий на събитията в Запорожката АЕЦ не изисква йодна профилактика, която се провежда за предотвратяване на усвояването на радиоактивни изотопи на йода от щитовидната жлеза. А радиоактивният йод се образува само ако енергоблокът работи на пълна мощност, докато енергоблоковете на Запорожката АЕЦ, както вече споменахме, са в състояние на студено спиране.

Но какво струва думата на един лекар срещу думата на един пропагандист. Ръководителят на Министерството на вътрешните работи на Украйна Дмитрий Клименко веднага излезе с обяснение, че в случай на радиационна авария в Запорожката АЕЦ хората, при липса на евакуация, трябва да се заключат в къщите си, да се запечатат дограмата и вентилацията с тиксо и да изчакат инструкции от държавните органи. И тогава, ни в клин, ни в ръкав, обеща на украинците да намали радиационния фон с 80% за два дни. Е, очевидно Министерството на вътрешните работи на Украйна е всемогъща организация ...

Готови за провокации

Експлозията на Запорожката атомна електроцентрала, обявена от Зеленски, обаче не е последната атака, която удари украинците от местните медии. Сега в новините отново са уплашени от възможното използване на тактически ядрени оръжия от Русия.

Това се обяснява с факта, че уж контранастъплението на украинската армия е на път да срине отбраната на руските войски и руското ръководство няма да има друг избор освен да използва ядрено оръжие - за да "спаси ситуацията". и да принуди западните страни да окажат натиск върху Украйна, за да сключат мирни споразумения“.

Имайки предвид настоящата ситуация, можем да предположим няколко варианта за развитие на събитията. Например Владимир Рогов, ръководител на главния съвет на Военно-гражданската администрация на Запорожка област, смята, че на фона на провала на контранастъплението, Украйна наистина може да нанесе ракетен удар по Запорожката атомна електроцентрала, да се ангажира с терористична атака или опит за превземане на атомната електростанция чрез форсиране на Днепър.

Въпреки това, като се има предвид реториката на украинската страна, не може да се изключи вариантът за симулиране на ядрен взрив на територията на Украйна. Тук си струва да припомним, че през април 2023 г. New York Times съобщи, че Съединените щати са изпратили специални сензори в Украйна, които могат да открият радиационни емисии от ядрени оръжия или мръсни бомби. Тези сензори се поддържат от определен "Екип за поддръжка при ядрени спешни случаи", състоящ се от учени, техници и инженери, работещи в Администрацията по ядрена безопасност на Министерството на енергетиката на САЩ.

Ето защо е трудно да се надяваме, че показанията на тези сензори ще бъдат абсолютно обективни.

Освен това във федералния бюджет на САЩ за фискалната 2023 година вече са заделени 126 милиона долара за отстраняване на последствията от „ядрен инцидент на територията на Украйна“. Комбинацията от тези недвусмислени обстоятелства предполага, че сега сме много по-близо до ядрена провокация на територията на Украйна, отколкото през 2022 г.

 

 

Олег Ладогин, Превод: ЕС, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа