Испания настоява да не се доставят касетъчни бомби на Украйна

Испания настоява да не се доставят касетъчни бомби на Украйна
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    09.07.2023
  • Share:

Не бива да се изпращат касетъчни бомби в помощ на Украйна, заяви днес испанският министър на отбраната Маргарита Роблес - ден, след като САЩ обявиха, че ще изпратят такива оръжия на Киев, за да подпомогнат контранастъплението му срещу руските сили.

 

 

Испания има твърд ангажимент към Украйна, но и твърд ангажимент, че определени оръжия и бомби не могат да се доставят при никакви обстоятелства, заяви Роблес, цитирана от БТА.

"Не" на касетъчните бомби и "да" на легитимната отбрана на Украйна, която според нас не бива да се осъществява с касетъчни бомби, каза министърът на отбраната.

Роблес акцентира, че решението за изпращане на касетъчни бомби е взето от американското правителство, а не от НАТО.

Същевременно днес министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников приветства решението на САЩ да изпрати касетъчни боеприпаси на Киев, но обеща те да не бъдат използвани в Русия.

Резников каза, че Украйна ще води строг отчет за използването им и ще обменя информация с партньорите си.

"Нашата позиция е проста - трябва да освободим временно окупираните си територии и да спасим живота на нашите хора", написа Резников в "Туитър".

"Украйна ще използва тези боеприпаси само за деокупацията на международно признатите ни територии. Тези боеприпаси няма да бъдат използвани на официално признатата територия на Русия", заяви министърът на отбраната на Украйна.

Станете почитател на Класа