"Непреодолими различия" за миграцията. Премиерът на Нидерландия Марк Рюте подаде оставка

"Непреодолими различия" за миграцията. Премиерът на Нидерландия Марк Рюте подаде оставка
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    09.07.2023
  • Сподели:

Премиерът на Нидерландия Марк Рюте връчи оставката на правителството си на краля на страната, предадоха световните агенции в събота. Това се случи, след като ден по-рано Рюте съобщи, че четворната коалиция се разпада заради спорове за миграционната политика.

 

 

Консервативната партия на Рюте се опитваше да ограничи потока от търсещи убежище след спорове миналата година относно препълнените миграционни центрове. Тази седмица премиерът предложи броят на роднините на бежанци, допускани в Нидерладия, да бъде ограничен до 200 души на месец.

Християнският съюз и социално-либералната партия D66, които са коалиционни партньори на Рюте, обаче категорично отхвърлиха идеята.

"Всички страни положиха големи усилия, за да намерят решение, но за съжаление различията относно миграцията са невъзможни за преодоляване", каза впоследствие Рюте.

"Четирите страни решиха, че не могат да постигнат споразумение за миграцията", каза и говорителят на Християнския съюз Тим Куйстен. "Затова решиха да сложат край на това правителство", добави той.

Рюте беше подложен на натиск относно миграцията след възхода на крайнодесни партии като тази на Герт Вилдерс, отбелязва Би Би Си. В края на миналата година Нидерландия наложи вето на влизането на България в Шенгенското пространство именно заради темата миграция и опазването на външните граници на ЕС, каквато е границата на България с Турция.

56-годишният Рюте е най-дълго управлявалият министър-председател на Нидерландия. Той заема поста от 2010 г. Сегашното правителство, което встъпи в длъжност през януари 2022 г., е неговата четвърта коалиция.

Според местните медии се очаква нови парламентарни избори да се проведат през ноември. Кабинетът на Рюте ще остане на власт при разпуснат парламент до сформирането на ново управление.

 

Станете почитател на Класа