Владимир Путин сбърка в оценката си - няма да издържи дълга война в Украйна

Владимир Путин сбърка в оценката си - няма да издържи дълга война в Украйна
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    09.07.2023
  • Сподели:

Когато руският президент Владимир Путин нападна Украйна смяташе, че има огромно предимство - западните лидери са много по-зависими от общественото мнение и няма да могат да издържат на дългата война в Украйна, пише в анализ на The Wall Street Journal. Бунтът на Евгений Пригожин обаче показа, че той бърка - неговият авторитарен режим също е уязвим, ако военният конфликт с Киев продължи дълго и струва скъпо.

 

 

Евгений Пригожин загуби враждата си с ръководителите на руската армия, но успехът на неговото настъпление към Москва в края на юни показа колко крехка може да се окаже политическата система на Путин, особено след като част от най-боеспособните военни бяха унищожени в Украйна.

В телевизионно обръщение Владимир Путин се позова на исторически препратки за революцията през 1917 година и предупреди за разпад на държавата, за да потърси подкрепа в обществото и да избегнесъдбата на последния руски цар Николай ІІ. Но авторитетът му е сериозно разклатен, след като не успя да "смаже" бунта на Пригожин.

Лидерът на ЧВК "Вагнер" беше спрян с посредничеството на президента на Беларус александър Лукашенко и някои анализатори още се питат какво точно доведе до този успех. Според ръководителя на военното разузнаване на Украйна Кирило Буданов Лукашенко се е позовал на патриотизма на Пригожин, посочвайки му, че с действията си ще разруши Русия и ще бъде пролята невинна кръв.

В момента няма информация къде точно е Пригожин - президентът на Беларус потвърди, че вече не е на територията на страната му. Но в крайна сметка метежникът остана на свобода и на този етап не отговаря за действията си, включително и за няколко свалени щурмови хеликоптера и убити руски пилоти.

Изявления за въоръжаването на Националната гвардия, чиято задача е защита на Кремъл, показват страховете на Путин, че опитът на Пригожин може и да се повтори.

Путин беше убеден, че Европа и САЩ няма да понесат цената на войната в Украйна - говорителят му Дмитрий Песков дори призна в интервю, че не са очаквали Западът въобще да се намеси. В Кремъл смятаха, че имат много време, но може да се окаже, че това съвсем не е така след топлото посрещане на Евгений Пригожин в Ростов на Дон, а досега ангажиментите на партньорите на Украйна са устойчиви.

Страните от ЕС приеха цената и се осбодиха от зависимостта си от руските енергоресурси, одобриха санкции срещу Русия и има консенсус като цяло за отпускане на военна помощ за Украйна, пише още WSJ.

Някои анализатори смятат, че Путин все още е в играта - той не изпусна своите нерви и не загуби подкрепата на своите военни. Това означава, че на този етап за него ще е по-рисково да приключи войната, отколкото да я продължи, посочват от Съвета за международни отношения в САЩ. Но дори и замразяване на конфликта сега ще е загуба за Москва, която искаше да установи политическа хегемония в Украйна и да спре стремежите на Киев към Запада. Но Москва се провали в опитите да "изтрие Украйна". "Ние направихме украинската нация известна на всеки на този свят - легитимизирахме Украйна", коментира Евгений Пригожин през май, когато все още беше част от военната операция в страната.

Към този момент и САЩ, и Европа насърчават дипломатическия диалог между двете страни, но не притискат Киев на териториални отстъпки. За много от европейските лидери обаче евентуалното членство на Украйна в НАТО вероятно ще бъде свързано с отказ от Крим, а това едва ли се одобрява в Украйна.

Мотивацията на украинците да продължават да се борят е забележителна - и от страна на военните, и от страна на гражданите. Киев обаче е изцяло зависим от доставките на оръжия и финансовата подкрепа на партньорите си.

На този етап скептични относно влизането на Киев в Алианса са най-важните играчи - Германия и САЩ. Франция, Великобритания, Полша и повечето държави в Източна Европа лобират активно за членството.

Друго притеснение в Европа са президентските избори в САЩ в края на 2024 година - победа на Доналд Тръмп вероятно ще промени играта и може да се очаква най-лошото за Украйна, смятат анализатори. В САЩ обаче имат друго мнение и не очакват намаляване на сегашната подкрепа за Киев, дори и властта в Белия дом да се смени. Това не се случи, когато републиканците спечелиха мнозинство в Конгреса.

Забележително е - Украйна има подкрепата и двете партии в САЩ, смята бившият посланик на САЩ в Украйна Уилям Тейлър. Според него победа на Украйна ще бъде голям успех за Джо Байдън и това може да го насърчи да се стреми към нея.

Станете почитател на Класа