Кой ще плаща на троловете след изчезването на Пригожин?

Кой ще плаща на троловете след изчезването на Пригожин?
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    09.07.2023
  • Сподели:

След провала на метежа на Пригожин изданията на неговата медийна империя в Русия бяха закрити. Но троловете още са активни в социалните мрежи. Какво ще стане с тях? Темата анализира за "Дойче Веле" базираният в Германия Иля Ковал.

 

 

След неуспешния бунт на Евгений Пригожин останаха много въпроси не само за бъдещето на групата "Вагнер", но и за една друга негова не по-малко известна рожба - "фабриката за тролове". Наемниците в интернет в продължение на години пишеха за пари коментари и статии в полза на режима и нападаха опозицията в Русия. В края на юни изданията, влизащи в медийната група "Патриот" на Пригожин, едно след друго обявиха, че преустановяват работа. Но дали това означава и край на "фабриката за тролове" в Русия?

"Работехме против Навални"

За "фабриката за тролове" се заговори за първи път през 2013 година, когато журналисти откриха в Санкт Петербург съществуването на Агенцията за интернет изследвания, в която служителите пишат коментари в социалните мрежи срещу заплащане. "Фабриката" бързо бе свързана с Евгений Пригожин, но той отричаше да има нещо общо с нея - призна, че я е 4измислил и създал за защита на руското информационно пространство" едва през февруари 2023 година.

При закриването на агенцията РИА ФАН, флагман на медийната империя на Пригожин, нейният дотогавашен генерален директор Евгений Зубарев заяви, че "фабриката за тролове" съществува още от 2009 година. "Първите коментари в медиите бяха насочени против опозиционерите - Алексей Навални и другите", призна той. Именно заради дейността на неговите тролове американското министерство на правосъдието повдигна обвинения срещу Пригожин за намеса в президентските избори в САЩ през 2016 година.

Десетки хиляди коментари на тролове


Първоначално Пригожин имал само няколко десетки подчинени, всеки от които е трябвало да пише по около 100 коментара дневно. Към 2023 година обаче сътрудниците на "фабриката" достигнали 400 души. Някои от тях пишели статии в медиите на Пригожин, но поне една четвърт са съчинявали коментари в социалните мрежи - пускали са десетки хиляди съобщения ежедневно.

Руският Център за разследвания "Досие" се позовава на изтеклите в публичното пространство данни за структурите на Пригожин, тъй наречените WagnerLeaks, според които медиите на Пригожин всеки месец харчели по 900 000 рубли за купуването на лайкове за своите постове, както и за дислайкове - за опозиционните. Общият бюджет на интернет империята на Пригожин бил оценен на 70-100 милиона рубли месечно.

На 30 юни сайтът The Bell разпространи информацията, че Пригожин лично е взел решението да ликвидира своята медийна империя - не искал да я предостави другиму. На редакторите на изданията възложили да унищожат "всички следи от присъствието си" в интернет - както медийните сайтове, така и свързаните с тях социални мрежи.

Пригожин вече го няма, но троловете са си по местата

Дали обаче самоликвидацията на медийния холдинг "Патриот" е равнозначна и на цялостното закриване на "фабриката за тролове"? В ЕС не бързат да празнуват успеха си в борбата с фалшивите новини и интернет троловете. "Засега е рано да се правят окончателни изводи за развитието на руската дезинформационна система след предполагаемото приключване на дейността на Пригожин. Има нужда от повече време за наблюдение на тенденциите в тази сфера", каза пред ДВ официалният представител на ЕС по външнополитическите въпроси Петер Стано.

Готвят ли Алина Кабева за шеф на руските тролове?

Експертите, които отдавна следят дейността на троловете, се съмняват, че на тяхната дейност наистина е сложен край. Медийните проекти са само част от интернет империята на Пригожин, а има и друга, далеч по-непрозрачна част от нея - отдел за коментаторите в социалните мрежи. Там не се забелязва спад след метежа, казва за ДВ източник, пожелал анонимност, който в Туитър се подвизава под името "Блокировчик на ботове". По неговите думи прокремълските тролове или ботове не само остават активни, но и създават нови акаунти в Туитър на мястото на ликвидираните. 

Сходно мнение споделя и друг събеседник на ДВ, който следи дейността на троловете в мрежата "ВКонтакте". Предположенията на "Блокировчик на ботове" са, че смяната на началника на "фабриката за тролове" ще се състои незабелязано за външния наблюдател.

В ЕС също не смятат, че дезинформационната активност на Русия ще спадне. "Очевидно е, че дезинформационната дейност не започва и не свършва с компаниите на Пригожин. Кремъл ще продължи опитите си да използва дезинформацията и манипулирането на информация, използвайки различни тактики, действащи лица и средства, както са правили в продължение на години", казва Петер Стано пред ДВ.

Станете почитател на Класа