500 дни : Зеленски благодари на войниците от Змийския остров

500 дни : Зеленски благодари на войниците от Змийския остров
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    09.07.2023
  • Сподели:

"500 дни пълномащабна война. Серпентина. Свободен остров на свободна Украйна.Благодарен съм на всички, които са се борили тук срещу окупаторите. Беше почетена паметта на героите, дали живота си в тази битка – една от най-важните по време на мащабната война.

 

 

Слава на всички борещи се за сигурността в нашето Черно море! Чест!". Пише Зеленски в профила си в социалните мрежи, като публикува и видео. 

Във видеото той казва: "Искам да благодаря от това място за победите на всеки наш войник за тези 500 дни. Нашите въоръжени сили, нашето разузнаване, Националната гвардия, нашите граничари, Службата за сигурност на Украйна, Националната полиция, нашите сигналисти, нашите хора.

Благодаря на всички, които се борят за Украйна. И нека свободата, която всички наши герои искаха за Украйна и която трябва да бъде извоювана точно сега, бъде чест за тези, които дадоха живота си за Украйна. Ние определено ще победим. Слава на Украйна!“

Змийският остров е знаково място за войната в Русия. На 24 февруари 2022 година руските войски навлязоха в Украйна, като завзеха и Змийския остров, който се намира на 200 километра от Крим и на около 500 километра от Донбас. Селището е почти напълно разрушено, 13-те стационирани там украински граничари са пленени.

Световна популярност получи паметната фраза, отправена към агресора от един от разположените на острова войници: "Руски кораб, върви на м.....а си". Тази реплика се превърна в синоним на украинската съпротива, като и беше посветена пощенска марка.

Станете почитател на Класа