"Киев се стреми да въвлече НАТО директно в украинския конфликт"

"Киев се стреми да въвлече НАТО директно в украинския конфликт"
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    08.07.2023
  • Сподели:

Москва призовава водения от САЩ Запад да спре властите в Киев да извършат терористична атака срещу Запорожката атомна електроцентрала (ЗАЕЦ), с коетои Киев се стреми да въвлече НАТО директно в конфликта, каза руският посланик във Вашингтон Анатолий Антонов в четвъртък.
„Призоваваме кураторите на режима в Киев да проявят отговорност и да упражнят влияние върху своите подопечни, за да избегнат мащабна катастрофа. Западните управляващи елити трябва да разберат, че провалите на бойното поле карат Киев да се стреми да създаде претекст за разполагането на контингент на НАТО в Украйна, като по този начин регионален конфликт се раздуха в Трета световна война. Американските и европейските граждани едва ли са готови да маршируват в стройни редици към ада, в който правителството на Зеленски въвлича цялата планета".
Антонов каза това каза, коментирайки твърденията на украинското правителство за „планове на Русия да взриви АЕЦ". „Изявленията, че Русия готви провокация срещу контролираната от нея атомна централа, са абсурдни. В обекта работят руски граждани. Там на ротационен принцип присъстват и експерти от МААЕ, които няма как да не знаят кой обстрелва АЕЦ", посочи руският посланик.
„Репортерите продължават да се правят, че не забелязват очевидното: от самото начало на специалната военна операция всички обвинения на режима на Зеленски срещу нас се оказаха саботажни операции на самия Киев. Достатъчно е да кажем какво се случи с язовир Каховка, Буча и Краматорск. Този път залозите са нараснали значително: ядрената сигурност на Европа е застрашена", подчерта Антонов.
"Наблюдателите всъщност се заиграват с престъпните намерения на украинските власти преди срещата на върха на НАТО. Престъпните намерения са: да се използва терористична атака, за да се наклевети Русия като „ядрен терорист"; да се отклони вниманието от неуспешното контранастъпление на въоръжените сили на Украйна, в което Западът инвестира огромни ресурси; да се използва провокацията така че да въвлекат директно Алианса в конфликта", уточни дипломатът.
„Реакторите са защитени. Освен енергийните блокове обаче има по-уязвими инфраструктурни обекти: охладителни системи, хранилища за свежо гориво и ядрени отпадъци. Всяко попадение на снаряд е изключително опасно, тъй като може да последва радиационно замърсяване на огромни територии", добави Антонов.

Станете почитател на Класа