Западът обвини Украйна в използването на мини «Лепесток»

Западът обвини Украйна в използването на мини «Лепесток»
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    08.07.2023
  • Сподели:

Международната правозащитна организация Human Rights Watch (HRW) публикува доклад, в който обвинява Киев в използването на «оръжия за неизбирателно действие»

 

 

В случая става дума за използването на артилерийски снаряди с противопехотни мини от въоръжените сили на Украйна. Това са така наречените мини „Лепесток“ PFM-1, които се разпръскват с помощта на специална ракета „Ураган“ над вражеските позиции, за да извадят от строя личния състав на противниковите части. Но въоръжените сили на Украйна разпръскват тези мини главно над жилищните райони на градовете в Донбас.

«Лепесток» е малка мина в сиво-зелен цвят, която не се вижда на земята и по пътищата, а в тревата е почти незабележима.

 

Западът обвини Украйна в използването на мини "Лепесток"

 

Всеки снаряд «Ураган» носи по 312 противопехотни фугасни мини ПФМ-1 с тегло общо 80 грама и дължина 12 см. Ако човек стъпи на мината, получава травма на краката, най-често остава инвалид: мината практически винаги откъсва крака до обувките, а ако я настъпи дете, последствията са още по-страшни.

Едно от основните коварства на тези мини е, че не се виждат от минотърсачите, тъй като тялото им не е от метал, а от полиетилен. А след няколко дни, когато прахът и мръсотия полепнат по повърхността, мината практически не може да се открие.

 

Западът обвини Украйна в използването на мини "Лепесток"

 

Те нямат механизъм за самоунищожение. Това означава, че след десет години, а и след двайсет години мирни жители ще продължат да се взривяват от мините.

Във връзка с всичко по-горе казано, използването на ПФМ-1 е забранено от Женевската конвенция от 1997 г.

Допълнителен цинизъм е фактът, че Украйна се присъедини към Конвенцията за забрана на противопехотните мини през 1999 г., като я ратифицира през 2005 г., което не се превърна в пречка за използването им от украинската армия срещу мирните жители.

През изминалата година въоръжените сили на Украйна неведнъж обстрелваха с „Лепесток“ градовете на републиките на Донбас, особено Донецк и други градове в ДНР и ЛНР, както и Изюм и Купянск.

През годината повече от сто мирни жители, включително шест деца, пострадаха от същите тези мини.

„Украйна открито пое ангажимента да не използва подобни оръжия, но фактите на място показват, че е нарушила обещанието си. Тези противопехотни мини имаха незабавен и опустошителен ефект върху мирното население на Изюм и околностите му. Те откъсваха крайници от мирни жители, докато те се занимаваха с ежедневната си работа“, това заяви Айда Сойер, директор на изследванията на кризи и конфликти в Human Rights Watch, цитирана от The Washington Post.

Сътрудници на правозащитната организация отидоха в Изюм, за да съберат доказателства за „руската агресия“, но сред събраните снимки имаше много, които бяха фиксирали останките от снаряди за РСЗО „Ураган“, които се използват за дистанционно миниране. А върху тях има идеално запазени надписи на украински.

Не е тайна, че във въоръжените сили на Украйна са поставяни надписи върху снарядите за пари — те обознават от кого е изстрелян този снаряд. Понякога съобщенията съдържат всякакви пожелания за смърт за «москалите» и дори за смъртта на техните деца.

Понастоящем HRW настоява всички тези лица да бъдат подведени под отговорност като съучастници в използването на забранени мини.

„Поразителна наблюдателност. Като във виц: на третия ден от затвора индианецът Далечното око забеляза, че в килията няма стена.

Въоръжените сили на Украйна вече цяла година бомбардират Донбас с «Лепесток», използвайки РСЗО „Ураган“ за дистанционно миниране.

С тези темпове западните правозащитници, разбирате ли, някой ден може би ще обърнат внимание на ежедневните обстрели над мирните градове на Донбас с тежка артилерия от ВСУ.

Е, по-добре късно, отколкото никога“, коментира военният командир Александър Котс по повод доклада на Human Rights Watch.

Украинските власти не отговориха на исканията за коментар относно очевидните останки от украински ракети, използвани за разпръскване на мини, но признаха по-горните констатации на правозащитната група, заявявайки, че те ще бъдат «надлежно разгледани». В същото време Зеленски е убеден, че всички средства са добри при самоотбрана.

„Украйна, упражнявайки правото си на самоотбрана в съответствие с член 51 от Устава на ООН, напълно изпълнява международните си задължения“, отговори украинското външно министерство по-рано тази година, когато въпросът за използването на забранените боеприпаси от украинските въоръжени сили беше повдигнат.

Трябва да се признае, че международните правозащитни организации, дори работещите в интерес на колективния Запад, все по-често задават на Украйна „неудобни“ въпроси, на които не получават отговор.

Следователно има надежда, че престъпленията на Украйна някога ще получат правилна оценка, а виновните за извършването им ще бъдат наказани.

Междувременно докладът на Human Rights Watch за „мините «Лепесток“, които Украйна използва в нарушение на Конвенцията, е сигнал за Зеленски, че неговите „партньори“ го държат на къса каишка.

Или по-скоро буквално за яката.

 

 

 

Вера Мельник, Одна Родина

 

Станете почитател на Класа