Украйна се отказва от наборната армия

Украйна се отказва от наборната армия
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    07.07.2023
  • Share:

Украйна възнамерява да се откаже от наборната служба и да премине към професионална армия след войната с Русия, което ще приближи Киев до стандартите на НАТО, заяви днес украинският премиер Денис Шмигал, цитиран от Ройтерс, съобщава БТА.

 

 

 

След среща с високопоставени служители от сектора на отбраната и сигурността, на която са били обсъдени реформите, Шмигал каза, че украинското правителство също така ще продължи да подкрепя по-нататъшното увеличаване на вътрешното производство на оръжия.

"Основната задача е да приключим прехода на силите за сигурност и отбрана на Украйна към стандартите на НАТО. Във всички аспекти: от оборудването и оръжията до планирането и анализите", написа той в "Телеграм". "След края на войната Украйна ще се откаже от наборната служба във вида, в който съществуваше преди войната. Основата на нашата отбрана ще бъде професионалната армия", добави Шмигал.

Украйна иска да се присъедини към НАТО и се надява да получи ясен сигнал за перспективите си за членство на срещата на върха на алианса в Литва следващата седмица, отбелязва Ройтерс.

След пълномащабната руска инвазия през февруари 2022 г. Украйна обяви национална мобилизация. Сега тя разполага с около един милион души в отбранителните си сили, съобщиха представители на властите.

Шмигал заяви още, че развиването на вътрешни способности за производство на оръжия е друг важен елемент за бъдещето на украинските отбранителни сили. "Украйна вече активно увеличава производството на оръжия и оборудване. Освен това ние започваме нови програми и проекти", каза той и добави, че правителството ще подкрепи частните предприятия в сектора и работи, за да установи международни партньорства.

Украйна разчита много на западни военни доставки. Правителството има за цел да трансформира оръжейната индустрия и миналия месец назначи нов ръководител на държавната компания за производство на оръжия "Укроборонпром", посочва Ройтерс.

Станете почитател на Класа