Previous Next “Хиляди украинци под удар”. Поставиха Зеленски пред тежък избор

Previous     Next  “Хиляди украинци под удар”. Поставиха Зеленски пред тежък избор
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    07.07.2023
  • Share:

Пореден скандал между Киев и Тбилиси. Този път – заради Михаил Саакашвили. Украинските власти препоръчаха грузинският посланик да си замине за консултации.

 

 

 

Грузия реагира остро, предвид тази намеса във вътрешните работи. За перспективите на конфликта - в материала.

"Твърда форма"

Саакашвили, чрез видеовръзка от клиниката, участва в съдебно заседание по обвинение за разпръскване на опозиционен митинг през 2007 г. Той изглеждаше изключително слаб и изтощен, кадри с него се разпространиха по целия свят, а западните медии си спомниха този политически затворник.

Киев също се развълнува - все пак Саакашвили има украинско гражданство. Зеленски инструктира външния министър да протестира пред грузинския посланик и да „предложи да напусне страната в рамките на следващите 48 часа за консултации с неговата столица“. Според него подсъдимият трябва да бъде приведен в Украйна "за необходимото лечение и грижи".

Министърът на външните работи Дмитрий Кулеба нарече решението на президента крайна, но справедлива мярка. „В дипломацията това е изключително твърда форма, но грузинското правителство го заслужава“, каза той.

"Намеса във вътрешните работи"

Грузия беше възмутена. "Искането на украинските власти значително вреди на стратегическите отношения между двете страни и представлява пряка намеса във вътрешните работи на една суверенна държава. По-нататъшното изостряне ще доведе ситуацията до задънена улица", предупреждават от МВнР.

Тбилиси настоява на Саакашвили да бъдат предоставени необходимите медицински грижи. През май 2022 г. той беше преместен в столичната клиника "Вивамед". Там според лекарите той системно отказва лечение и пълноценно хранене. За това са уведомени както властите, така и роднините на Саакашвили.

Ираклий Кобахидзе, председател на управляващата партия "Грузинска мечта", смята поведението на Киев за обидно. "Нашето желание е да останем с украинското ръководство поне в режим на едностранна дружба", уточни той. Но всякакви консултации за екстрадирането на Саакашвили са изключени.

Споменаването на едностранчивостта не е случайно. Зеленски отзова посланика от Грузия още през март миналата година, поради факта, че Тбилиси не показа достатъчно ентусиазъм да подкрепи Украйна. „Няма да има оръжие, няма да има санкции, няма да има ограничения за руския бизнес – моля, потърсете си друга работа“, обясни той. В дипломатическата мисия остана само временен шарже д'афер.

Случаите на Саакашвили

Бившият глава на Грузия напусна страната преди десет години - преди края на президентския си мандат. Срещу него са образувани няколко наказателни дела. Два пъти беше осъден задочно през 2018 г. Три години затвор за злоупотреба с власт. Още шест години - за организиране на нападение срещу депутат Валери Гелашвили през 2005 г.

По това време Саакашвили вече си сътрудничи с Киев. Но през 2017 г. Порошенко го лишава от украинското му гражданство. Зеленски се завърна - през 2019 г. По искане на екипа на Зеленски грузинският политик оглави изпълнителния комитет на реформите, но през 2021 г. тайно пристигна в Грузия, където беше задържан за незаконно преминаване на границата. В градския затвор в Рустави той обяви гладна стачка. Оттам поради влошено здравословно състояние беше преместен в затворническа болница в Тбилиси, след това във военна болница в Гори. И след това - във "Вивамед".

Два случая се разглеждат в момента в Грузия. През ноември 2007 г. в Тбилиси силите на реда разпръснаха многохиляден митинг на опозицията. Според прокуратурата заповедта е на Саакашвили, въпреки че той не е имал такова право. Адвокатите отричат клиентът им да е одобрявал силова акция. Възможната присъда е от пет до осем години. Разследва се и прахосване на държавни средства в размер на девет милиона лари (6 млн лева).

Какво следва?

Малко вероятно е Саакашвили да бъде предаден на Киев, смятат експертите. Киев просто използва появилата се възможност за свои цели.

"Има нужда от пазарлъци, но няма варианти. Засега само Украйна иска нещо от Грузия: оръжия, боеприпаси, санкции. Не е ясно какво може да иска Тбилиси от Киев. Американците или европейците са способни на това. Ако се намесят, има шансове. В противен случай Грузия няма да се съгласи. Това би било срамно”, отбелязва политологът Сергей Михеев.

„Всъщност нищо не попречи на Киев да повдигне този въпрос преди“, подчертава Денис Денисов, експерт от Финансовия университет към руското правителство. “Но сега всичко се нареди така. Това е свързано, разбира се, с възстановяване на въздушната връзка между Русия и Грузия. Напълно е ясно, че Саакашвили е политически труп както за Тбилиси, така и за Киев. Но това е една от причините за украинския властите да актуализират своята позиция, за да посочат, че Грузия, докато Западът налага нови санкции срещу Русия, напротив, се сближава с Москва.

Според него скандалът няма да даде резултат. И дори ако режимът в Киев реши да скъса дипломатическите отношения, това ще удари преди всичко него: в Грузия има стотици хиляди украинци.

Ренат Абдулин, Превод: В. Сергеев, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа