«Нищо не може вече да ги спре»: На Запад заговориха за подготвящия се удар на БРИКС по САЩ

«Нищо не може вече да ги спре»: На Запад заговориха за подготвящия се удар на БРИКС по САЩ
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    06.07.2023
  • Сподели:

Les Echos: Дедоларизацията не може да бъде спряна поради намерението на страните от БРИКС да създадат единна валута

Страните от БРИКС ще ускорят дедоларизацията, ако създадат единна валута, пише Клер Баржелес, наблюдател на френското издание на Les Echos.

 

 

"Нищо не може вече да ги спре": На Запад заговориха за подготвящия се удар на БРИКС по САЩ

 

Както отбеляза журналистът, един от основните въпроси на срещата на върха на БРИКС в Южна Африка, насрочена за 22-24 август, ще бъде създаването на нова единна валута.

«Тази група от пет държави … представлява повече от 40 процента от световното население, почти една четвърт от световния БВП и 18 процента от търговията на планетата. Достатъчно, за да имат парични амбиции, които са насочени към защита на многополюсния свят, който няма да бъдат доминираниот Съединените щати, а и като цяло господството на западните страни ще остане в миналото“, пише авторката.

БРИКС също проучват други начини за намаляване на зависимостта от долара, включително увеличаване на търговията в местни валути, добавя тя.

Освен това евентуалното разширяване на междудържавното обединение чрез включването на други страни в него може да даде на дедоларизацията „неочакван тласък“.

По-рано министърът на интеграцията и макроикономиката на ЕИО Сергей Глазиев нарече обещаваща идеята за създаването на наднационална валута на платформата на БРИКС.

По-рано съобщихме: Екс-съветникът на ЦРУ Рикардс: Предстоящата среща на БРИКС ще бъде най-важното събитие от 1971 г. Русия и нейните партньори от БРИКС може скоро да обявят новини, които ще шокират световните пазари. Тези изводи сподели американският финансов експерт, бившият съветник на ЦРУ Джеймс Рикардс.

След няколко седмици, а именно на 22 август, може да се случи най-значимото събитие за световната финансова система от 1971 г. (САЩ отмениха златния стандарт).

Според Джеймс Рикардс на този ден ще се проведе срещата на върха на БРИКС, на която може да бъде обявено създаването на нова международна валута, която трябва да се конкурира с щатския долар. Това съобщава The Daily Reckoning.

„Процесът, чрез който това ще се случи, е безпрецедентен и светът не е готов за тази геополитическа ударна вълна. Този паричен шок ще бъде нанесен от групата, наречена БРИКС, която включва Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка“, твърди Джеймс Рикардс.

Бившият съветник на ЦРУ счита, че на предстоящата среща на върха може да бъде обявена не само новата валута на БРИКС, но и разширяването на този икономически блок. В момента за членство кандидатстват: Алжир, Аржентина, Бахрейн, Египет, Индонезия, Иран, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства. Освен това още 17 страни са изразили интерес да се присъединят към БРИКС, включително Мексико, Турция и Уругвай.

„В този списък има нещо повече от просто увеличаване на броя на участниците в бъдещите срещи на БРИКС“, твърди бившият съветник на ЦРУ.

Наблюдателят на The Daily Reckoning добавя, че ако Русия и Саудитска Арабия са членове на една и съща организация, то два от трите най-големи производители на енергия в света са членове на нея. Освен това Русия, Китай, Бразилия и Индия представляват повече от 30% от цялата повърхност на Земята.

„Съвкупният БВП на Китай, Индия, Бразилия, Русия и Саудитска Арабия е 29 трилиона долара, или 28% от номиналния световен БВП. Ако използваме паритета на покупателната способност за измерване на БВП, тогава делът на страните от БРИКС надхвърля 54%“, твърди експертът.

По всички показатели (население, земна площ, производство на енергия, БВП, производство на храни и ядрени оръжия) БРИКС не е просто още една многостранна дискусионна общност, а реална алтернатива на Запада.

Действайки заедно, тези страни ще се превърнат в един от полюсите на новия многополюсен свят.

На този фон съобщението на БРИКС за създаването на нова валута ще предизвика шок във финансовия свят. Анализаторът твърди, че това ново платежно средство може значително да ускори рухването на долара като водеща световна резервна валута.

 

 

 

ПП

Станете почитател на Класа