Полупроводниците са възпламенителната точка на отношенията САЩ - Китай

Полупроводниците са възпламенителната точка на отношенията САЩ - Китай
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    06.07.2023
  • Сподели:

Докато министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън се отправя към Пекин в опит да стабилизира икономическите връзки, на първо място в дневния ред ще бъде как да се управлява нарастващата война за чипове между Китай и САЩ. Въпреки дипломатическите усилия от двете страни, конкуренцията между двете суперсили в напредналите технологии не показва признаци на отслабване.
В понеделник Пекин определи враждебен тон за пътуването на Йелън, като наложи ограничения върху износа на два минерала, които според САЩ са от съществено значение за производството на полупроводници и други модерни технологии. Китайският държавен медиен таблоид Global Times каза в сряда: „Няма причина Китай да продължи да изчерпва собствените си минерални ресурси, само за да бъде блокиран от преследване на технологичното развитие".
Мерките дойдоха, докато администрацията на Байдън се готви да разшири собствените си ограничения върху продажбата на модерни микрочипове в Китай. Притесненията на Вашингтон са две. Първото е, че Народноосвободителната армия на Китай (НОАК) може да надмине американската армия по отношение на обща мощ. Второто е, че може да използва американска технология за това.
Президентът Си Дзинпин нареди „НОАК да стане армия от световна класа до 2049 г., стогодишнината от управлението на Китайската комунистическа партия (ККП)". Голяма част от това включва разработването на автономни оръжия, включително хиперзвукови ракети, и използването на изкуствен интелект (ИИ) за редица приложения, включително електронна война.
Не е ясно колко близо е Китай до постигането на тази цел. Според годишния доклад на Министерството на отбраната на САЩ за военната мощ на Китай, „НОАК преследва бойни способности от следващо поколение дефинирани от разширеното използване на изкуствен интелект и други напреднали технологии на всяко ниво на войната".
Но докато Китай е световен лидер в някои приложения на ИИ, като разпознаване на лица, местната индустрия все още не е в състояние да произведе най-модерните полупроводници, които захранват тези технологии. Така че китайският бизнес и военните разчитат на вноса на модерните чипове. САЩ искат да затворят този кран.
През октомври администрацията на Байдън наложи широкообхватен набор от контрол върху износа, насочен към достъпа на Китай до полупроводници с произход от САЩ и свързаните с тях продукти. Фирмите и физическите лица в Китай вече не могат да купуват усъвършенствани чипове и технология за производство на чипове от американски доставчици, без продавачът да получи специален лиценз от правителството на САЩ.
САЩ засилиха този контрол, като убедиха Холандия и Япония да ограничат износа на технологии, използвани в производството на чипове. И двете държави са дом на най-модерните технологии за производство на чипове в света. А холандската ASML е единствената компания, която може да предостави най-новото поколение фотолитографско сканиращо оборудване, което се използва за ецване върху силициеви пластини. На 30 юни Холандия потвърди, че контролът върху износа ще влезе в сила от 1 септември.
Дженсън Хуанг, главен изпълнителен директор на Nvidia, една от водещите световни компании за чипове, каза, че „ограниченията рискуват да причинят огромни щети на технологичната индустрия". През 12-те месеца до февруари приходите на Nvidia от Китай и Хонг Конг са намалели с близо 20% на годишна база. Nvidia започна да предлага по-малко усъвършенстван чип, A800, на китайски купувачи. Но новите ограничения, обмисляни от Вашингтон, биха ограничили дори тези продукти.
И китайските компании също усетиха напрежението. През първите пет месеца на тази година вносът на чипове е намалял с близо 30% в сравнение със същия период на 2022 г., според данни на Главната митническа администрация на Китай. Официалният вестник на ККП, обвини САЩ в „сдържане и потискане". Пекин също така забрани чипове, произведени от американската компания Micron, да се използват в критични инфраструктурни проекти, в ход, който широко се възприема като ответна мярка на ограниченията на САЩ.
Но китайските фирми все още искат да се сдобият с първокласни чипове и използват креативни техники, за да заобиколят контрола върху износа. Някои наемат чипове или ги купуват чрез посредници. Освен това има и разрастващ се черен пазар за контрабандни полупроводници.
Правителството на САЩ иска да затвори тези вратички и да разшири обхвата на ограниченията. Администрацията на Байдън обмисля ограничаване на отдаването под наем на облачни услуги, които някои фирми са използвали, за да заобиколят правилата. Холандското правителство също се очаква да разшири обхвата на своите експортни ограничения.

Пекин и Вашингтон твърдят, че работят за дипломатическо сближаване, но когато става дума за най-критичната технология на 21-ви век, двете правителства се отдалечават все повече.

Станете почитател на Класа