Англия планира да се откаже от обещаните 11,6 милиарда британски лири за климата

Англия планира да се откаже от обещаните 11,6 милиарда британски лири за климата
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    06.07.2023
  • Сподели:

Правителството изготвя планове за премахване на водещото обещание за финансиране на климата и природата на Обединеното кралство от £11,6 милиарда.
Това разкри Guardian, като премиерът бе обвинен в предателство на населението, което е най-уязвимо от глобалното отопление. Разкритието предизвика гняв от страна на бивши министри и представители на уязвими страни, които обвиниха Риши Сунак, че дава фалшиви обещания.
Изтекла информационна бележка до министри, дадена на Министерството на външните работи и видяна от Guardian, излага причините за отпадането на приноса на Обединеното кралство за изпълнение на глобалния ангажимент от 100 милиарда долара годишно за развиващите се страни.
В него се казва: „Нашият ангажимент да удвоим нашето международно финансиране за климата до £11,6 милиарда беше поет през 2019 г., когато все още бяхме на 0,7 % от БВП за международна помощ и преди Covid. Изпълнението му до крайния срок би било голямо предизвикателство поради новия натиск в бюджета за помощ, включително помощта за Украйна".
За да постигне целта от £11,6 милиарда до 2026 г., правителствени служители са изчислили, че ще трябва да похарчат 83% от официалния бюджет за помощ за развитие на Министерството на външните работи за международния фонд за климата.
Твърди се, че фактори като Украйна и облекчаването на дълга могат да направят постигането на целта още по-трудно. Това е така, защото правителството намали разходите за международна помощ до 0,5% от брутния национален доход след изявлението, свивайки бюджетите навсякъде, и тъй като министрите не похарчиха повечето от парите, отпуснати на фонда за климата през последните няколко години, оставяйки по-голямата част да бъде изразходвана до 2026 г.
Обединеното кралство е похарчило 5,8 милиарда паунда през предходните пет години до 2021 г., с цел да похарчи 11,6 милиарда паунда между април 2021 г. и март 2026 г. 3 милиарда бяха предназначени за защита и възстановяване на природата за изпълнение на ангажиментите, поети в Cop15 миналия декември . Финансираните проекти включват изграждане на възобновяема енергия, подпомагане на транспорта с ниско замърсяване и защита на горите в чувствителни райони по света. Бившият министър на външните работи Зак Голдсмит, който подаде оставка миналата седмица, позовавайки се на „апатията" на Сунак към околната среда, каза „Това ще разруши международната репутация на Обединеното кралство".
„Ниските нива на разходи досега, съчетани с решението да определим нашите разходи за афганистанските и украинските бежанци тук в Обединеното кралство като помощ (нещо, което други страни не са направили) означава, че ще бъде практически невъзможно да се изпълни обещанието. Хокейният стик на разходите ще бъде толкова голям, че който и да е в правителството след следващите избори, ще трябва жестоко да намали хуманитарното, образователното, здравното и друго финансиране, за да достигне целта от £11,6 млрд. Така че дори и да е технически възможно да твърдим, че ще изпълним обещанието, следващото правителство просто няма да може да го направи".
„Особено малките островни държави, чиито гласове в ООН са не по-малко ценни от нашите и които са рутинно необходими на нас, ще се почувстват напълно предадени. Като се има предвид, че около 25 страни от Британската общност са малки островни държави, както и нашите интереси в Тихия океан и Карибите, геополитическите последици ще бъдат далечни и нашата репутация на надежден партньор просто ще бъде разкъсана".
Миналата седмица правителствените съветници по климата публикуваха доклад, в който се констатира, че правителството не е изпълнило повечето от своите климатични цели и е загубило позицията си на световен лидер в климата.
Решението вероятно ще принизи позицията на Обединеното кралство на световната сцена, като международни групи го обвиняват в пропиляване на репутацията му. „Правителството на Обединеното кралство изглежда е доволно да пропилее положението, което имаше на световната сцена, за обединение страните срещу тази глобална извънредна ситуация. Информационната бележка предполага отклонение от предишните планове на Обединеното кралство да бъде в челните редици на справянето с предизвикателствата, свързани с изменението на климата и загубата на биологично разнообразие".
Министерството на външните работи отказа да коментира изтичането на информация, но посочи коментарите на Риши Сунак, направени на Cop27 относно финансирането на климата: „Твърденията, че международното обещание за финансиране на климата отпада, са неверни. Както посочи министър-председателят на Cop27, правителството остава ангажирано да похарчи £11,6 млрд. за международно финансиране на климата и ние изпълняваме това обещание."

Станете почитател на Класа