Понеделник беше най-горещият ден на регистрирана средна глобална температура

Понеделник беше най-горещият ден на регистрирана средна глобална температура
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    06.07.2023
  • Сподели:

Понеделник, 3 юли 2023 г., беше най-горещият ден, регистриран някога в световен мащаб, според данни от Националните центрове за прогнозиране на околната среда на САЩ.
Средната глобална температура достигна 17,01C, надминавайки рекорда от август 2016 г. от 16,92C, докато горещите вълни кипяха по света.
Южните части на САЩ страдат от интензивен топлинен купол през последните седмици на фона на екстремни метеорологични условия, вероятно водени от климатичната криза, причинена от човека, казаха експерти. В части от Китай трайната гореща вълна продължи с температури над 35C. В Северна Африка се наблюдават температури близо до 50C, а в Близкия изток хиляди страдат от необичайно изгаряща жега по време на религиозното поклонение хадж в Саудитска Арабия.
И дори Антарктида, която в момента е в своята зима, регистрира аномално високи температури, като топенето на ледниците се ускорява и слънцето се засилва. Изследователската база Вернадски, в аржентинските острови на огромния замръзнал континент, счупи юлския си температурен рекорд с показание от 8,7C.
Джени Милър, изпълнителен директор на базирания в Калифорния Глобален алианс за климата и здравето, международен консорциум от здравни организации, каза: „Хората по света вече понасят въздействия върху климата, от горещи вълни, горски пожари и замърсяване на въздуха до наводнения и екстремни бури. Глобалното затопляне влошава също загубите на реколта и разпространението на инфекциозни болести, както и миграцията. Добивът и използването на въглища, нефт и газ вредят на здравето на хората, те са основният двигател на затоплянето и са несъвместими със здравословното климатично бъдеще. Това е още една причина правителствата да се подготвят да поемат ангажимент на Cop28 за постепенно премахване на всички изкопаеми горива и справедлив преход към възобновяема енергия за всички."
Климатичният учен Фридерике Ото от Института Грантъм за изменение на климата и околната среда към британския Имперски колеж в Лондон каза: „Това е смъртна присъда за хората и екосистемите."
За новия температурен рекорд, обявен във вторник, Зеке Хаусфатер, изследовател в Berkeley Earth, каза: „За съжаление, той обещава да бъде само първият от поредица от нови рекорди, поставени тази година като увеличаващи се емисии на въглероден диоксид и парникови газове, съчетани с нарастващото събитие Ел Ниньо, повишават температурите до нови върхове."

Станете почитател на Класа