Властта срещу емигрантите; Как Русия стана затвор по-лош от СССР

Властта срещу емигрантите; Как Русия стана затвор по-лош от СССР
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    03.07.2023
  • Сподели:

Русия става страна затвор, по-лоша от времето на комунизма.

Преди година Путин отправи предупреждения към хората, напускащи страната, наречени от него „предатели“, които Западът щял да използва като Пета колона.

 

 

 

Веднага след Путин висшестоящи в йерархията в Русия предложиха наказателни мерки срещу заминаващите.

Секретарят на Съвета по сигурността Дмитрий Медведев ги нарича „страхливи предатели“.

През декември 2022 г. той заяви, че избягалите руснаци, противопоставящи се на войната, трябва да бъдат обявени за „врагове на обществото“ и да им бъде забранено да се върнат. В невъздържани нападки в Туитър Медведев призовава и за използването на ескадрони на смъртта срещу политически активните руски изгнаници.

Депутатът Евгений Попов предлага анулиране на паспортите на руснаците, избягали в чужбина.

Депутатът Сергей Цеков предлага да се изземе имуществото на заминаващите и критикуващи Русия. Социологически сондажи показват, че 49% от руснаците подкрепят или се отнасят положително към такава идея.

Депутатът Николай Брийкин обявява, че започва подготовка на законопроект, с който да се обявят за чуждестранни агенти руснаците, напуснали страната след началото на войната.

Председателят на Държавната дума Вячеслав Володин ги нарича „мошеници“ и също иска конфискация на имотите им в Русия.

Идеята за ескадрони на смъртта не е нещо ново, тя отразява стара практика на КГБ и на други руски тайни служби – убийства на руски дисиденти в чужбина с отрова или друго. По времето на СССР такива атентати са били изключения. Станаха практика по времето на Путин, но досега все пак не бяха толкова много случаи. Тези методи обаче зачестиха от началото на войната – най-малко 10 високопоставени в бизнеса и държавните компании руснаци намериха смъртта си по странен начин.

Новото е, че в Русия вече мислят не за единични акции, а за целенасочен терор към цели групи руснаци. С което сигурно са възпрели милиони руснаци да не посмеят да заминават в чужбина. Същевременно западни страни отказват визи и работа на бягащите руснаци, защото се страхуват от проблемите, които могат да се създадат с тях.

Ескадрони, които да убиват „политически активни руснаци“, не е много различно от клетките на „Ал Каида“ или други ислямистки терористични организации, които организират атентати. В случая те са насочени към политически несъгласните, не срещу външен или религиозен враг.

Русия в кратки срокове стана държава затвор, същевременно изнася терор по света. Интересно колко време може да просъществува този режим в началото на XXI век.

Станете почитател на Класа