ЕС със стратегия за „намаляване на риска“ спрямо Китай

ЕС със стратегия за „намаляване на риска“ спрямо Китай
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    03.07.2023
  • Сподели:

Лидерите на ЕС започнаха спрямо Китай „политика на намаляване на риска", смекчаване на своя неофициален подход за „откъсване", който отразява опасенията относно икономическите щети от откъсването от втората по големина икономика в света или от търговските войни.
Решението беше договорено бързо на среща на върха на лидерите в Брюксел.. Блокът зае мнението, че веригите за доставка на химикали за батерии за електрически превозни средства, полупроводници и много други критични продукти са особено уязвими от прекъсване на връзките с Пекин.
„ЕС ще продължи да намалява критичните зависимости и уязвимости, включително от веригата за доставки, ще намали рисковете и ще диверсифицира, когато е необходимо и подходящо. ЕС не възнамерява да се откъсне от Китай или да се обърне навътре" каза Комисията в официална политическа позиция, приета от блока.
Текстът на ЕС за Китай от шест параграфа е предназначен да защити собствените му икономически интереси, но в същото време да му даде широк обхват по дипломатически въпроси. Той призова „Китай да притисне Русия да спре своята агресивна война и незабавно, напълно и безусловно да изтегли войските си от Украйна".
Има и силни думи за Тайван, изразяващи загриженост относно „нарастващото напрежение в Тайванския проток и противопоставяне на всякакви едностранни опити за промяна на статуквото със сила или принуда".
След срещата на върха, Фон дер Лайен каза пред репортери „дипломатическото намаляване на риска е централно за подхода на блока. Това ще позволи на ЕС да бъде твърд към Китай по въпроси като Русия, но в същото време остави отворени канали за търговия и за диалог по проблеми като глобалното затопляне. Дипломатическото намаляване на риска също е важно, защото искаме да поддържаме отворени комуникационни линии с Китай по въпроси, по които сме съгласни".
Фон дер Лайен каза пред репортерите, че търговският дефицит на ЕС с Китай се е утроил през последните 10 години до почти 400 милиарда евро.
Блокът ще преследва нови бариери, включително предпазни мерки срещу това, което един дипломат нарече „изтичане на технологии" и намаляване на зависимостта от материали за продукти, включително електрически превозни средства. Позицията е значително по-мека от тази на САЩ, които се опитват да възстановят отношенията си с Пекин.
Отделно Фон дер Лайен омаловажи опитите на Полша да поднови спора относно проектозакона на ЕС за миграцията, договорен по-рано този месец, което тя приветства като „преломен момент".

Станете почитател на Класа