Холандският крал се извини за историческото участие на страната в робството

Холандският крал се извини за историческото участие на страната в робството
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    03.07.2023
  • Сподели:

Холандският крал Вилем-Александър се извини за историческото участие на Холандия в робството и последиците, които то има и днес.
Кралят говори в Амстердам по случай 160-ата годишнина от законовото премахване на робството в Холандия, включително в бившите колонии в Карибите. В емоционална реч той каза: „В този ден, когато си спомняме холандската история на робството, моля за прошка за това престъпление срещу човечеството. Като ваш крал и като член на правителството, аз лично се извинявам. И усещам тежестта на думите в сърцето и душата си."
Той каза „Расизмът в холандското общество все още е проблем и не всеки би подкрепил извинението ми. Въпреки това времената се промениха и keti koti... веригите наистина бяха скъсани", каза той под радостни възгласи и аплодисменти от хиляди зрители на националния паметник на робството в Оостерпарк.
Keti koti са суринамски думи, които означават „веригата е скъсана" и формират името, дадено на 1 юли като ден за възпоменание на робството и празнуване на свободата.
Робството бе премахнато в Суринам и холандските колонии в Карибите на 1 юли 1863 г., но много поробени работници са били принудени да продължат да работят в плантациите още поне десетилетие.
Извинението на краля идва на фона на по-широко преразглеждане на колониалното минало на Холандия, включително участие в търговията с роби в Атлантическия океан и робството в нейните бивши азиатски колонии. През 2020 г. Вилем-Александър се извини в Индонезия за „прекомерното насилие по време на холандското колониално управление".
През декември министър-председателят Марк Рюте призна, че холандската държава носи отговорност за търговията с роби в Атлантическия океан и е печелила от нея, и се извини. Рюте обаче каза, че правителството няма да плати репарации, противно на препоръките, направени от консултативен съвет през 2021 г.
Миналата година Вилем-Александър поръча проучване за ролята на кралската къща Оранж-Насау в робството в Холандия, обхващащо периода от края на 16 век до днес. Очаква се резултатите да бъдат обявени през 2025 г.
Проучване, публикувано миналия месец, установи, че Оранжевата къща е спечелила еквивалента на около 600 милиона долара в днешни пари от робството в холандските колонии от 1675 до 1770 г., включително печалби от акциите в Холандската източноиндийска компания, които всъщност са били дадени на кралско семейство като подаръци.

Станете почитател на Класа