Папа Франциск се срещна със съпругата на Джулиан Асандж

Папа Франциск се срещна със съпругата на Джулиан Асандж
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    02.07.2023
  • Share:

Папа Франциск се срещна със Стела Асанж, съпругата на лишения от свобода основател на WikiLeaks, която каза, че „жестът на папата да ме приеме е доказателство за неговата продължаваща демонстрация на подкрепа за тежкото положение на нашето семейство и загриженост за страданието на моя съпруг Джулиан".
След аудиенцията Стела Асанж каза, че Франсиск е изпратил писмо до съпруга й през март 2021 г., по време на особено труден период. „Той ни осигури страхотна утеха и комфорт и ние сме изключително благодарни за това, че се обърна към семейството ни по този начин. Той разбира и е загрижен, че Джулиан страда" каза тя пред Асошиейтед прес.
Асанж е прекарал четири години в затвора Белмарш в Лондон, борейки се срещу екстрадиране в САЩ, където е изправен пред до 175 години затвор по обвинения в шпионаж за публикуване на секретни военни и дипломатически грами чрез WikiLeaks. Преди това Асандж бе получил убежище в продължение на седем години в посолството на Еквадор в Лондон в опит да избегне екстрадиция в Швеция по обвинения в сексуално насилие.
Швеция прекрати разследванията си през ноември 2019 г., поради давност, но британските съдии оставиха Асандж в затвора в очакване на изхода от дългогодишното дело за екстрадиция в САЩ.
Ватиканът не публикува никакви подробности за частната аудиенция, освен да потвърди, че се е случила. Аржентинският папа йезуит отдавна изразява солидарност със затворниците, като често посещава задържаните по време на чуждестранните си посещения и дава приоритет на служението в затворите.
Стела Асандж, адвокат, която се омъжи за съпруга си в затвора през 2022 г., каза, че тя и Франсиск са говорили на испански и тя му е показала две снимки от сватбата им. Тя е довела със себе си майка си, брат си и двамата малки синове на двойката, Габриел и Макс, които са заченати по времето, когато Джулиан Асанж е бил в посолството.
Посещението идва в момент, когато Стела Асандж се опитва да привлече политическа подкрепа за каузата на съпруга си, включително с посещение в родната му Австралия миналия месец. Тя каза, че има нарастващ консенсус, че продължаващото му задържане е нечовешко.
„Имам много вяра, че ситуацията ще се промени и има много хора по света, от всички части на света тук и другаде, които се опитват да получат справедливост и да видят свобода за съпруга ми", каза тя .

Станете почитател на Класа