Троянски кон на Путин! Унгария отново отложи гласуването на кандидатурата на Стокхолм за членство в НАТО

Троянски кон на Путин! Унгария отново отложи гласуването на кандидатурата на Стокхолм за членство в НАТО
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    29.06.2023
  • Сподели:

Унгария остава единствената страна членка на НАТО, освен Турция, която все още не е одобрила кандидатурата на Швеция за присъединяване към алианса.

 

 

Скандинавската държава, заедно със съседна Финландия, се отказа от дългогодишния си военен неутралитет, след като Русия нахлу в Украйна през февруари 2022 г. и бързо сигнализира за намерението си да се присъедини към НАТО.

Високопоставени представители на унгарските власти твърдят, че подкрепят кандидатурата на Швеция за членство, като същевременно предявяват неясни искания към Стокхолм като условия за получаване на одобрение, посочва АП. През март Унгария изпрати делегация в Швеция и Финландия, за да разреши "политически спорове", които по думите ѝ са породили съмнения сред някои депутати от ФИДЕС дали да подкрепят кандидатурите за членство в НАТО. Правителството на Орбан твърди, че шведски политици са изрекли "откровени лъжи" за състоянието на демокрацията в Унгария, което според него е накарало някои депутати да не са сигурни дали да подкрепят кандидатурата на Швеция.

ФИДЕС забави и ратифицирането на кандидатурата на Финландия за членство в НАТО, но този март бързо прие мярката, след като турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза, че правителството му ще ратифицира финландската кандидатура, отбелязва АП.

Станете почитател на Класа