„Няма пряко доказателство, че Covid-19 произхожда от изтичане от лаборатория в Ухан“

„Няма пряко доказателство, че Covid-19 произхожда от изтичане от лаборатория в Ухан“
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    25.06.2023
  • Share:

Американските разузнавателни агенции не откриха преки доказателства, че пандемията Covid-19 произтича от инцидент в китайския Институт по вирусология в Ухан, се казва в доклад, разсекретен в петък.
В доклада от четири страници на кабинета на директора на националното разузнаване (ODNI) се казва, че американската разузнавателна общност все още не може да изключи възможността вирусът да е дошъл от лаборатория и не е успял да открие произхода на пандемията.
„Централното разузнавателно управление и друга агенция продължават да не могат да определят точния произход на пандемията Covid-19, тъй като и двете (естествена и лабораторна) хипотези разчитат на значителни предположения или са изправени пред предизвикателства с противоречиви отчети. Въпреки че е извършена обширна работа върху коронавирусите в института в Ухан (WIV), агенциите не са открили доказателства за конкретен инцидент, който би могъл да причини огнището" се казва в доклада на ODNI.
„Продължаваме да нямаме никакви индикации, че изследователските запаси на WIV преди пандемията са включвали SARS-CoV-2 или близък предшественик, нито преки доказателства, че е възникнал конкретен инцидент, свързан с изследването, включващ персонал на WIV преди пандемията, който би могъл да причини Covid пандемия", се казва в доклада.
Служители на разузнаването бяха принудени от законодателите да публикуват повече материали за произхода на Covid-19. Но те многократно са твърдели, че официалното възпрепятстване на независими прегледи от страна на Китай може би е направило невъзможно да се определи как е започнала пандемията.
Най-новият доклад вероятно ще разгневи републиканците, които казват, че администрацията погрешно крие класифицирана информация, и изследователите, които обвиняват САЩ, че не са напреднали.

Станете почитател на Класа