Песков: Наказателното дело срещу Пригожин ще бъде прекратено, той заминава за Беларус

Песков: Наказателното дело срещу Пригожин ще бъде прекратено, той заминава за Беларус
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    25.06.2023
  • Share:

Наказателното дело срещу Пригожин ще бъде прекратено, а той ще замине за Беларус. Това обяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Той заяви, че не знае с какво ще се занимава там руският олигарх или каква длъжност ще заема. По-рано срещу Пригожин беше образувано наказателно дело за организиране на военен метеж.

 

 

 

Ситуацията с въстанието няма да повлияе на хода на водената от Русия война в Украйна, която Москва нарича "специална военна операция", предаде ТАСС, като цитира говорителят на руския президент Владимир Путин Дмитрий Песков.

Войната "продължава, нашите бойци на фронтовата линия проявяват героизъм, те отблъскват контранастъплението на въоръжените сили на Украйна много, много ефективно. И операцията ще продължи", каза той, отговаряйки на въпрос, зададен  от медиите.

Част от бойците на частната военна компания "Вагнер", които са отказали да участват в "марша" на основателя на компанията Евгений Пригожин към Москва, ще подпишат договори с руското министерство на отбраната, добави Песков.

"Постигнато е споразумение, че (бойците на) "Вагнер" ще се върнат в лагерите си, на мястото, където се намират. Някои от тях, които желаят, в бъдеще ще подпишат договори с Министерството на отбраната. Това се отнася за частта, която не е участвала в тази "кампания", според говорителят на Кремъл.

Властите няма да преследват останалите бойци на "Вагнер", които са участвали в бунта, "като се имат предвид заслугите им на фронта", добави Песков.

Песков подчерта, че Москва оценява посредническите усилия на беларуския лидер Александър Лукашенко за разрешаване на ситуацията с въоръжените бунтовници.

"Двамата президенти наистина се договориха, че президентът Лукашенко ще посредничи в ситуацията [с ЧВК "Вагнер"]. Ние оценяваме тази готовност", заяви Песков. "Благодарни сме на беларуския президент за тези усилия", добави той.

"Имаше върховна цел - да се избегне кръвопролитие, да се избегне вътрешна конфронтация, да се избегнат сблъсъци с непредсказуеми резултати. Именно в името на тези цели бяха осъществени посредническите усилия на Лукашенко. Президентът Путин взе съответното решение", каза Песков, помолен от журналисти да коментира думите на руския президент, че бунтовниците ще бъдат наказани.

Путин не планира да направи ново телевизионно обръщение в събота, съобщи говорителят му. Той подчерта, че Путин е бил в Кремъл през целия ден и продължава да работи там.

Путин е разговарял вечерта по телефона с арменския премиер Никол Пашинян и го е информирал "много подробно за днешния ден и днешните събития", добави Песков.

Говорителят на руския президент не може да отговори на въпросите кога точно ще бъде отменен режимът на контратерористична операция, нито дали руски военнослужещи са били убити по време на бунта на "Вагнер".

"По традиция нямам право да отговарям на такива въпроси. Моля ви да отправяте такива въпроси към министерството на отбраната", добави той.

Станете почитател на Класа