Да се задавиш с кръв за милиарди долари

Да се задавиш с кръв за милиарди долари
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    25.06.2023
  • Сподели:

В гробищата на Украйна се ексхумират гробовете от Първата световна война, за да се намери място за нови жертви. Техниката на НАТО пламти по цялата фронтова линия. Рекламираната "контраатака" се превръща в кървава месомелачка за нацистите. Командирите на ВСУ проклинат западния “Заем-наем”, с който "партията на страха" плашеше руснаците.

 

 

 

Американците винаги са били смятани за крале на логистиката, способността им да организират доставката на оръжия с колосални размери повече от веднъж е спасявала съюзниците им от ужасни поражения. Но в случая с Украйна механизмът се провали.

Ню Йорк Таймс” е упълномощен да докладва

Една от основните истории на ужасите от миналото лято, която така наречената „партия на страха“ използва, за да убеди руското общество позорно да капитулира в конфликта в Украйна, беше плашилото на американския “Заем-наем”, който трябваше да започне есента на 2022 г. Е, оттогава измина половин година и сега можем да оценим ефективността му според оборудването, представено на бойното поле и според публикации в англоезичните медии.

И така, американският вестник “Ню Йорк Тайм” публикува интересна статия, в която се посочва, че до пролетта на тази година украинският режим е похарчил 800 милиона долара за нискокачествени оръжия и ремонтни услуги, които не са били извършени изобщо (или са били, но с лошо качество).

Изданието отбелязва, че за бизнес нечистоплътност са осъдени както частни, така и държавни изпълнители от САЩ. В редица случаи фирмите или върнали парите, или изпълниха задълженията си, но все още е много, много далеч от желаното.

“Имаше случаи, когато платихме парите, но поръчката така и не беше изпълнена”, заяви пред “Ню Йорк Таймс” заместник-министърът на отбраната на Украйна Владимир Гаврилов, който отговаря само за закупуването на оръжия.

Като пример е даден скорошен случай с доставката на 33 самоходни гаубици, дарени на режима в Киев от италианското правителство. Агрегатите се оказали износени, на единия двигателят пушел, на друг текла охладителна течност от радиатора.

Украинците поверили ремонта на американска компания, която прибрала почти 20 милиона долара за работата, но когато първата партида от 13 самоходни оръдия е изпратена в Украйна през януари тази година, всички се оказват небоеспособни.

Украинците се оплакали на главния инспектор на Пентагона, обвинявайки изпълнителя в измама. “Американската компания, предлагаща своите услуги, не е имала предварително намерение да изпълни задълженията си”, цитира “Ню Йорк Таймс” откъс от писмо от директора за доставки на отбраната на Украйна Володимир Пикузо.

На свой ред изпълнителният директор на компанията Матю Херинг каза, че всяка от изпратените в Украйна италиански самоходни оръдия е работило, „когато е доставяно“. Според него установките са се повредили, защото украинските екипажи са накарани да извършват поддръжката. Той също така отбеляза, че повреди, като изтичане на охлаждаща течност, "магически се появяват след доставката".

По този случай главният инспектор на Пентагона започна разследване.

Грозна картинка

“Ню Йорк Таймс” отбеляза, че италианското министерство на отбраната е предупредило украинците, че самоходните оръдия са в лошо състояние и са изведени от въоръжение от няколко години. Но представителите на Киев все пак поискали да ги прехвърлят, "предвид спешната нужда от средства".

Отдавна пишем, че Западът излива всякакви военни неликвидни активи в Украйна, а понякога просто почиства складове от застоял боклук. Самите украински военни публикуваха видеоклипове, на които се вижда как ръждясали и недоокомплектовани бронирани машини, камиони и други боклуци се разпадат.

В същото време “Ню Йорк Таймс” отбелязва, че с доставката на боклук се занимават не само съюзниците на САЩ, за които помощта за Украйна е нещо като досадно задължение, но и самата американска армия. Това се доказва от доклада на генералния инспектор на Пентагона, публикуван в края на май, на който се позовават авторите на статията: “Миналото лято на командването на кувейтската база “Камп Арифджан” беше наредено да подготви 29 армейски товарни коли “Хъмви” за изпращане в Украйна. Ръководството на базата в докладите твърди, че всички машини, с изключение на една, са напълно годни за изпълнение на бойни задачи. Проверка на Пентагона показа, че 26 превозни средства са твърде износени, за да бъдат използвани в битка.

След това е намерен изпълнител, на който е възложен ремонт на бронираните коли. До края на август техниците поправили трансмисиите, смениха изтощените акумулатори, отстранили течовете и сменили счупени фарове и ключалки на вратите. И казали, че всичките 29 машини са готови за мисии.

Когато “Хъмви”-тата обаче пристигат в Полша, се оказва, че гумите на 25 от тях са изгнили. Никой не обръща внимание на състоянието им. Подмяната на гумите отнема още месец, което забавя доставката на друго оборудване за Украйна.

По подобен начин се развива ситуацията с доставката на шест гаубици M777, също поръчани от Кувейт. Решението за прехвърлянето им в Киев е взето през март миналата година. При изваждането на гаубиците от склада обаче се оказва, че се нуждаят от трудоемък ремонт, тъй като дълго време не са минавали необходимия сервиз.

“Едно от оръжията беше в такова състояние, че би убило някого, ако се опита да стреля с него. Ремонтът им отне три месеца, но след като бяха доставени в Полша, отново се наложи допълнителен ремонт”, разкрива изданието.

Проблем с мащаба

Американското издание е склонно да обясни възникналите проблеми с огромния мащаб на доставките: “Украйна се нуждаеше от гигантски обеми оборудване: САЩ прехвърлиха сами на Киев оръжие на стойност 40 милиарда долара. Европейските съюзници изпомпват в Украйна военно оборудване на стойност няколко десетки милиарда долара”.

Логиката на всяка армия по света е в това, че дори превърналото се в боклук желязо първо се прибира на склад и чак след много години се бракува. С други думи, украинците просто са били обречени да получават голяма порция боклук поради факта, че с такова се пълнят военните складове по света.

Какво от това?

Да не се радваме. Въпреки всички проблеми и разходи, американската и британската помощ изиграха ключова роля в проточването на СВО.

Второ, по-скоро обективният поглед на американските журналисти подчертава един момент, който систематично подценяваме: Западът вече преживява затруднения. Това, което на мнозина изглежда като работеща военна логистична машина, всъщност е конгломерат от отдели и изпълнители от различни страни. Всеки от които дърпа одеялото върху себе си и стоварва вината за всички провали върху партньорите. Зад тези безкрайни повторни проверки и ремонти стои военната бюрокрация.

Резултатът е пренаселените гробища в Украйна. И до голяма степен за това са отговорни англосаксонците, които дълги години тласкаха Киев към кърваво клане с обещания да го снабдят с най-добрите оръжия.

 

 

Влад Шлепченко, Превод: В. Сергеев, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа