Шизофренична дипломация: Западът се хваща за последната сламка

Шизофренична дипломация: Западът се хваща за последната сламка
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    25.06.2023
  • Сподели:

Еманюел Макрон каза, че ще вдигне телефона, ако Владимир Путин му се обади, но гордо подчерта, че няма да се обади на самия руски президент. Да блъфира е единственото, което остава на френския лидер.

 

 

 

Както знаете, Макрон иска да се присъедини към БРИКС и то до такава степен, че командирова шефа на френското външно министерство в Южна Африка. Тя трябваше да проведе първото разузнаване, да сондира почвата, дали ще допуснат френския президент до коридора, дали ще го накарат да чака на прага или все пак ще му намерят странична табуретка, за да може като неуспял губещ да присъства на срещата на сериозни лидери и политически тежки категории.

Тази седмица Москва разсея надеждите за положително решение на въпроса, заявявайки чрез устата на заместник-министъра на външните работи Сергей Рябков: „Ясно е, че лидерът на една държава, която провежда такава враждебна и неприемлива за нас политика, който споделя изцяло линия на на НАТО за нанасяне на така нареченото стратегическо поражение върху нас, е неподходящ като гост в БРИКС“.

Защо Макрон реши да стане момче за бичуване – публично и затова още по-унизително бичуване, остана в тайна не повече от няколко дни. Добре информираният “Файненшъл Таймс” разкри плановете на стратегическите ни противници. Оказва се, че президентът на Франция е въвлечен като пудел в цирково представление, а дресьорите седят отвъд океана (нищо чудно, просто още една илюстрация къде се намират центровете за вземане на решения).

Според съобщение на британски вестник този уикенд в Копенхаген най-висшите шефове на американския естаблишмънт - Джейк Съливан, който отговаря за въпросите на националната сигурност, и "велуреният" Блинкен, и нашата стара приятелка Виктория Нюланд - трябва да се срещнат с представители на Глобалния Юг .

Защо тогава двама много видни и много заети хора, захвърлят всичко, за да летят през океана? За да се прецени възможността дали Глобалният Юг ще бъде наклонен на украинска страна (тази мисия е невъзможна, да кажем веднага). Но тези, които си въобразяват, че са шахматисти, имащи квалификация само за “тука има-тука няма” на гарата, сигурно имат нещо друго в ръкава си.

Това е сондиране на началото на евентуални дискусии за това как така лъскави и румени да се измъкнат от кървавата авантюра, в която въвлякоха континентална Европа, нарушавайки споразуменията и разбивайки изградената система за сигурност.

Днес, година и половина след началото на СВО, изглеждаше невъзможно да се учудим на степента на апломб и самочувствие на тези, които усърдно създаваха анти-Русия от Украйна, без да избягват нищо и без да се ограничават в средствата. Оказва се, че тези хора, тези хора, които взимат решения, са били абсолютно сигурни, че всички ще обърнат гръб на страната ни, ще я превърнат в парий и външнополитическото ни влияние ще бъде сведено до нула. Реалността се оказа диаметрално противоположна: всички или почти всички ключове, всички или почти всички козове, всички основни шахматни фигури днес са в ръцете на Кремъл. Именно той е свободен във външнополитическите маневри. Но Европейският съюз се сви до размерите на колективна Палечка и днес, освен че размахва "пакет след пакет санкции", не може да повлияе на нищо.

Военната помощ, колкото и милиарди да струва, гори в степите на Донбас. Могат, разбира се, да наемат поредния взвод диванни армейски анализатори, които да обясняват, че Украйна „е способна на хитър военен план и стратегически резерви“, но те са омръзнали дори и най-глупавата и индоктринирана от русофобската пропаганда телевизионна аудитория.

Нищо не се е случило. Нито една точка от плана не беше изпълнена. Да, и изборът на Макрон като възможен посредник за участие в БРИКС е поредната погрешна преценка. Кой със здрав ум и трезва памет ще допусне до поверителни разговори на политик, който моментално изнася съдържанието им в пресата.

Но списъкът с грешки не свършва дотук. Как Съливан и Нуланд възнамеряват да разговарят с Китай на срещата в Копенхаген, ако техният пряк шеф нарече лидера на КНР "диктатор", а подопечният на този дует - Украйна - включи китайския автомобилен производител “Джили” в списъка на "международните спонсори" на агресия“ с мотива, че компанията плаща данъци в руския бюджет?

Фактите и цифрите са упорита материя, да се бориш с тях означава да се обречеш предварително на поражение. Геополитическата криза, провокирана от САЩ и техните сателити, предизвиква умора у самите организатори.

Обръщането на внимание на войнствени изявления е загуба на време. Очевидно е, че колкото по-силно и по-дълбоко ще се задъхва разтръбената контраофанзива, толкова повече ще наблюдаваме странна, ако не и шизофренична, дипломатическа активност. И там, където има раздвоение, тези, които все още пазят остатъците от мозъка си, обикновено развяват бял флаг. И може да го видим много по-рано, отколкото си мислим.

 

 

 

Елена Караева, Превод: В. Сергеев, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа