Русофобията се превръща в инструмент на борбата за власт в Германия

Русофобията се превръща в инструмент на борбата за власт в Германия
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    25.06.2023
  • Сподели:

Въпреки че в Германия разривът с Русия се смята за осъществен, германските елити ще продължат да използват страната ни в свои интереси. За да се реши основният въпрос – въпросът за властта. Именно с помощта на "борбата с руското влияние" там очакват да премахнат опасния съперник, който набира сила.

 

 

 

Защото в Германия сериозно расте популярността на антисистемните сили. Основната антиелитарна партия в страната “Алтернатива за Германия”, която сега упорито се нарича не просто дяснорадикална, а дясноекстремистка, удвои популярността си за една година. Ако през юни 2022 г. за нея бяха готови да гласуват десет процента, сега са почти 20. Последните проучвания на различни социологически служби й дават 19-19,5 на сто.

И това докато популярността на системните партии намалява: основната сила на управляващата коалиция, ГСДП, вече има 17 процента, а младшият им партньор “Зелените” - 15. Над "Алтернативата" е само ХДС/ХСС, но далеч не с рекордните 29%. А в Източна Германия всеки трети е готов да гласува за “Алтернативата”. Тук тя е на безусловно първо място и е с десет процента пред най-близкия си конкурент.

Но защо това е толкова тревожно за германската управляваща класа, след като до изборите за Бундестаг остават повече от две години? Преди три години, година преди последните парламентарни избори, “Алтернатива” също се изкачи на второ място, но не за дълго, а на изборите през есента на 2021 г. завърши пета с десет процента. Няма ли и сега да е така – с течение на времето недоволството в обществото ще отшуми, а пропагандата срещу „ужасните екстремисти“ ще си свърши работата и в резултат на това фракцията на „Алтернативата“ в Бундестага няма да се увеличи много през 2024 г.?

Изглежда вече няма такава увереност, защото са важни не само актуалните цифри, но и тенденциите в настроенията на избирателите. Проучванията показват, че почти 29% от германците могат да гласуват за "алтернативите" (допускат такава възможност), тоест тя потенциално може да стане партия номер едно в цяла Германия. И тогава основният принцип на системните партии, който се състои в отказ от създаване на коалиции с “Алтернатива” на всяко ниво (от местни власти до федерално), просто няма да работи, защото несистемните партии ще имат твърде много депутати и ще стане невъзможно сформирането на работеща коалиция без тях.

Но принципът за недопускане на "Алтернатива" във властта (на каквито и да било позиции, включително младши партньор) се превърна в ключов за цялата германска политическа система през последните години - в името на неговото спазване тя ще направи всичко. Разбира се, в краен случай тя има в резерв най-радикалния метод - просто да забранят Алтернативата за Германия като екстремистка сила. И въпреки че германските елити все още не са готови да го направят, подготовката за възможността за забрана набира скорост.

Федералната служба за защита на конституцията, БНД, отдавна изрично е етикетирала клона на “АзГ” в източната германска провинция Тюрингия като екстремистка, а наскоро цялата младежка организация на партията беше класифицирана като екстремистка (въпреки че това решение беше по-късно отменен от съда). В скорошен доклад на БНД повече от една четвърт от членовете на партията са класифицирани като екстремисти, а скорошен доклад на Германския институт за правата на човека дори твърди, че езикът и тактиката на “АзГ”, с които се опитва да постигне своите цели - "расистки и дясно-екстремистки”, дават основание тази партия да бъде забранена като „опасна за свободния демократичен ред“. Тоест постепенно се създават предпоставки за забраната на “АзГ”. Още повече, че през последната година връзките с Русия заемат все по-голямо място сред доказателствата за нейния „екстремизъм“.

Като се има предвид постоянно ескалиращата в Германия тема за „руската агресия“, „руската заплаха“ и почти пълното отсъствие на контакти между властите на двете страни, подобно обвинение само по себе си може да се превърне в допълнително доказателство за "екстремизма" на "Алтернативата". Тоест, там не просто „подклаждат омраза срещу мигранти и малцинства“, но го правят в сътрудничество и по нареждане на руснаците, работят за Русия, която представлява заплаха за Германия. А това означава, че трябва да бъдат забранени.

Докога германският елит ще се въздържа от ликвидиране на “АзГ”? След година ще има избори за Европейски парламент и ако "алтернативите" (които се застъпват за ликвидирането на ЕС) покажат добър резултат на тях, подготовката за забраната им ще бъде на дневен ред. И ако е сигурно, че до изборите за Бундестаг през есента на 2024 г. партията само ще увеличава популярността си и ще заеме твърдо второ място, забраната ще стане доста вероятна.

И тогава конфликтът с Русия, разпръскването на русофобията, освен инструмент за контрол над Германия от страна на англосаксонците, ще се превърне и в инструмент за вътрешна политическа борба, необходим на германските елити. Идеална ситуация за атлантиците, нали? Да консолидират скъсването на връзките на Германия с Русия и на вътрешнополитическо ниво, като същевременно решат проблема с елиминирането на опасна антисистемна (и антиатлантическа) политическа сила.

На теория това може да изглежда като добра комбинация - да убият два заека с един русофобски куршум, но на практика ще доведе само до задълбочаване на германската криза. Към настоящата икономическа и геополитическа криза ще се добави вътрешно разцепление с радикализацията (реална, а не измислена) на германското общество.

Русофобията никога никого не е довела до добро - нито във външно, нито във вътрешно приложение. И германците трябва да знаят това по-добре от всеки друг.

 

 

Пьотр Акопов, Превод: В. Сергеев, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа