Заради премиера на Индия Байдън за малко да предаде родината си

Заради премиера на Индия Байдън за малко да предаде родината си
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    25.06.2023
  • Сподели:

Индийският премиер Нарендра Моди е посрещнат в САЩ като крал. Президентът Джо Байдън дори сложи ръка на сърцето си, когато звучеше индийският химн, а не американският. Какво искат да постигнат американците от Нарендра Моди, политик, когото наскоро проклинаха и наказваха със санкции?

 

 

 

Индийският премиер Нарендра Моди започна голямото си държавно посещение в САЩ с клас по йога пред сградата на ООН в Ню Йорк. Това би могло да се смята за ексцентрично, ако не се вижда трезвата сметка. Амбициозният премиер вижда като своя цел икономическата и културна (но и с икономически цели) експанзия на Индия и използва за това "меката сила" - модата сред западняците за източни духовни и спортни практики.

Но това не е само и не толкова посещението на гуру в Америка, колкото посещението на победител. Неслучайно то е първото за Моди, макар догодина да празнува десетата годишнина от премиерството си. Преди да спечели изборите през 2014 г., той беше под личните санкции на САЩ като глава на щата Гуджарат. У дома той беше политическа звезда и автор на местното икономическо чудо, но в Америка решиха, че Моди не е положил достатъчно усилия, за да предотврати така наречения погром в Гуджарат през 2002 г. и да накаже подстрекателите му - радикални индуси, нападнали местни мюсюлмани . Оценките за броя на загиналите тогава варират, но не са по-малко от хиляда.

Като цяло отношенията между индийския премиер и американското ръководство бяха напрегнати. Моди имаше право да бъде обиждан като човешко същество, а в САЩ са действали и все още действат множество антииндийски лобистки организации, които се опитват да поддържат общественото мнение в добра форма с истории за престъпленията на индийските националисти и потисничеството на индийските мюсюлмани.

Ето защо, според проучванията на общественото мнение, само половината американци имат добро отношение към Индия. Повече от 40% са враждебни, въпреки че Индия не е направила нищо лошо на Америка. Множество публикации, отразяващи посещението, описаха Моди като "противоречив политик".

Трябва да се разбере, че Съединените щати са съюзник на Пакистан, Пакистан е най-големият враг на Индия, а Моди наистина е привърженик на индийския национализъм, който там има религиозно, а не етническо или езиково измерение (например родният език на министър-председателя не е хинди, а гуджарати).

Равенството в правата на вярващите е такова плашело в САЩ, което се разбира добре от населението (все пак свободата на религията е един от стълбовете, върху които е изградена нацията), но те започват да го размахват само когато се изисква от политическата целесъобразност. Тоест президентът на Украйна Владимир Зеленски нямаше да бъде укорен за преследването на енориашите на Руската православна църква, но противниците на САЩ за нещо подобно ще бъдат хулени в Конгреса и медиите от сутрин до вечер.

Този път в Конгреса се събраха само 70 души - сенатори и членове на Камарата на представителите, които подписаха открито обръщение, обвиняващо Моди в нарушаване на човешките права, нарушаване на свободата на медиите, потискане на мюсюлманите и прочее. Но сред подписалите има много демократи, тоест членове на партията на президента Джо Байдън, част от електората на която са американски мюсюлмани.

Екипът на Байдън обаче се опитва да игнорира подобни възмущения и прие Моди в първа категория: президентът даде ала вечеря в негова чест (в Съединените щати това е „първа категория“, най-високата чест), а след това премиерът беше поканен да говори пред Конгреса. “Лошото дете” на Южна Азия накара критиците си да се преклонят пред него - затова може да се нарече победител.

Явно дори няма да му хленчат за сътрудничество с Москва, тъй като то не носи желаните резултати. Индийците категорично отказват да влизат в конфликт с Русия, напротив, през следващата година те планират да увеличат дела на руския петрол в своята преработка до 30%. Преди началото на СВО и санкционната война между Запада и Руската федерация тази цифра беше на ниво от 2%.

Това не означава, че американците са се отказали от идеята да постигнат нашата „изолация“, просто разговорът за Русия ще се проведе в друго време на друго място. Съветникът по националната сигурност на Байдън Джейк Съливан и заместник-държавният секретар Виктория Нюланд ще съберат представители на Индия, Бразилия, Южна Африка и вероятно Турция на специална среща в Копенхаген, за да се опитат отново да ги въвлекат в украинската коалиция. Изгледите за успех са съмнителни, но поне програмата на посещението на индийския премиер е лишена от подводни камъни.

Това е така, защото Индия е противовесът, който Съединените щати искат да използват срещу нарастващото влияние на Китай. Пекин и Ню Делхи си сътрудничат активно, например във формата БРИКС, но отношенията между двете сили с повече от милиард души са меко казано сложни – те са в режим на хроничен териториален конфликт, където никой иска да отстъпи. Ето защо американците постилаха червени килими пред Моди, въпреки приглушеното мърморене на пакистански лобисти и правозащитници, чието мнение вече не е интересно за властите.

Както споменатият по-горе Съливан заяви, отношенията между САЩ и Индия „ще бъдат едни от определящите отношения на XXI век“.Притесненията за Китай и възприемането на индийците като ключови съюзници, според една версия, са причината САЩ да отслабят натиска си по руския въпрос. Няколко медийни източника твърдят, че Моди е заплашил САЩ да се оттегли от КУАД, антикитайски съюз, който включва също Австралия и Япония, ако той продължава да бъде тормозен от русофобски претенции.

От Вашингтон и Ню Йорк, където индийският премиер се срещна и с най-богатия човек в света Илон Мъск, той ще отнесе няколко "тлъсти" договора, главно в областта на отбраната и оръжията. Освен това се планира производствените линии на много американски компании, които сега са в Китай, да бъдат прехвърлени в Индия и това е втората важнапобеда за Моди.

Гледайки как американците му се мазнят ( Байдън особено се отличи, като сложи ръка на сърцето си по време на изпълнение на индийския химн, очевидно бъркайки го с химна на САЩ), обикновено спокойният и уравновесен Моди вероятно се хили вътрешно.Като индиец и индус, той знае точно поговорката на Ганди – „първо не те забелязват, после ти се смеят, после се бият с теб и после побеждаваш“.

 

 

Дмитрий Бавирин, Превод: В. Сергеев, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа