Русия: Край на бунта, наемниците обръщат колоните пред Москва

Русия: Край на бунта, наемниците обръщат колоните пред Москва
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    25.06.2023
  • Share:

Тежко въоръжените руски наемници, които напреднаха през по-голямата част от пътя до Москва, се обърнаха назад в събота, като отслабиха сериозното предизвикателство към властта на президента Владимир Путин, с което според техния лидер ще се избегнат кръвопролития.

 

 

Евгений Пригожин, бивш съюзник на Путин и основател на армията „Вагнер“, заяви, че хората му са достигнали на 200 км от столицата. По-рано Москва разположи войници в подготовка за пристигането им и каза на жителите да избягват да излизат навън.

Бойците на „Вагнер“ превзеха град Ростов на стотици километри на юг, след което се отправиха в конвой през страната, превозвайки танкове и бронемашини и разбивайки барикадите, поставени, за да ги спрат, показва видеозапис.

В събота вечерта бойците на „Вагнер“ натовариха танкове на ремаркета и започнаха да се изтеглят от завзетия от тях военен щаб в Ростов, съобщи очевидец за Ройтерс.

„За 24 часа стигнахме на 200 км от Москва. За това време не проляхме нито една капка кръв на нашите бойци“, каза Пригожин, облечен в пълна бойна униформа на неразкрито място, във видеоклип.

„Разбирайки… че от едната страна ще се пролее руска кръв, ние обръщаме колоните си и се връщаме в полевите лагери, както е планирано.“

 

https://e-vestnik.bg/imgs/world/vag23.jpg

 

От администрацията на Александър Лукашенко заявиха, че решението за спиране на по-нататъшното придвижване на бойците на „Вагнер“ през Русия е било договорено от беларуския президент с одобрението на Путин в замяна на гаранции за тяхната безопасност.

Светкавичното въстание на Вагнер изглежда се развиваше без особен отпор от страна на редовните въоръжени сили на Русия, което повдига въпроси за властта на Путин в ядрената страна дори след внезапното спиране на настъплението на „Вагнер“.

По-рано Пригожин заяви, че така нареченият от него „поход за справедливост“ има за цел да отстрани корумпираните и некомпетентни руски командири, които той обвинява за провала на войната в Украйна.

В телевизионно обръщение от Кремъл Путин заяви по-рано, че бунтът на Вагнер поставя под заплаха самото съществуване на Русия.

„Ние се борим за живота и сигурността на нашия народ, за нашия суверенитет и независимост, за правото да останем Русия, държава с хилядолетна история“, каза той и обеща наказание за онези, които „подготвят въоръжено въстание“.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че бунтът на Вагнер, който предизвика лавина от разговори на високо равнище между западните лидери, разкрива хаоса в Русия.

„Днес светът може да види, че господарите на Русия не контролират нищо. И това не означава нищо. Просто пълен хаос. Липса на каквато и да е предвидимост“, заяви Зеленски в нощното си видеообръщение.

Видео, получено от Ройтерс, показва как войскови транспортьори и два бордови камиона, всеки от които превозва танк, се движат на 30 мили (50 км) отвъд град Воронеж, на повече от половината път до Москва.

Хеликоптер стреля по тях близо до Воронеж, където склад за гориво се взриви в огнено кълбо малко след като хеликоптерът прелетя покрай него, показват видеозаписите, получени от Ройтерс.

Неговите хора водиха най-кървавите сражения в 16-месечната война в Украйна, включително продължителната битка за източния град Бахмут. В продължение на месеци той се нахвърляше срещу висшето ръководство на редовната армия, обвинявайки генералите в некомпетентност и в задържане на боеприпаси за бойците му.

Този месец той не се подчини на заповедта да подпише договор, с който войските му преминават под командването на Министерството на отбраната.

В петък той започна явен бунт, след като заяви, че военните са убили много от неговите бойци при въздушен удар. Министерството на отбраната отрича това.

Той заяви, че е превзел щаба на Южния военен окръг на Русия без нито един изстрел в Ростов, който служи като основен логистичен център за цялата руска инвазия в Украйна.

Жителите на града са се разхождали спокойно и са снимали с мобилни телефони как бойците на Вагнер в бронирани машини и бойни танкове заемат позиции.

Един от танковете беше вклинен между мазилките на сгради с плакати, рекламиращи цирк. На друг отпред с червена боя беше изписан надписът „Сибир“ – явно заявление за намерение да се пресече цялата територия на Русия.

„Ще има ли гражданска война?“ – попита наемниците една жена в Ростов. „Не, всичко ще бъде наред“, отговори един от тях. Регионът около Ростов е важен център за добив на нефт, газ и зърнени храни.

В поредица от трескави съобщения през нощта Пригожин е поискал министърът на отбраната Сергей Шойгу и началникът на Генералния щаб Валерий Герасимов да дойдат на среща с него в Ростов.

Западните столици заявиха, че следят внимателно ситуацията в ядрената Русия. Президентът на САЩ Джо Байдън разговаря с лидерите на Франция, Германия и Великобритания, а държавният секретар Антъни Блинкен – с колегите си от Г-7.

Най-високопоставеният американски военен, армейски генерал Марк Мили, отмени планирано пътуване до Близкия изток заради ситуацията в Русия.

„Това представлява най-значимото предизвикателство за руската държава в последно време“, заяви британското министерство на отбраната.

Въстанието рискува да остави в безпорядък инвазивните сили на Русия в Украйна, точно когато Киев започва най-силната си контраофанзива от началото на войната през февруари миналата година.

В събота украинските военни съобщиха, че силите им са постигнали напредък край Бахмут, на източния фронт, и в район по-на юг.

Заместник-министърът на отбраната Хана Маляр, пишейки в Telegram, заяви, че е започнала офанзива близо до група села, обграждащи Бахмут, който беше превзет от силите на Вагнер през май след месеци на сражения. „Във всички тези райони постигнахме напредък“, пише Маляр.

Олександър Тарнавски, командир на Южния фронт, заяви, че украинските сили са освободили район край Краснохоровка, западно от контролирания от Русия областен център Донецк. Той заяви, че районът е бил под руски контрол, откакто сепаратистките сили, подкрепяни от Москва, са го превзели през 2014 г.

 

 

Станете почитател на Класа