Руските служби задействаха план „Крепост“, в Москва са прекъснати мобилните комуникации

Руските служби задействаха план „Крепост“, в Москва са прекъснати мобилните комуникации
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    24.06.2023
  • Сподели:

План „Крепост“ беше обявен в редица полицейски управления в страната, включително и в столицата Москва. Служителите преминават в режим на тревога. Планът „Крепост“ предполага спешно събиране на личен състав и поемане под контрол на най-важните обекти на правоохранителните органи. Планът предвижда и готовност за отразяване на външна атака.

 

 

 

Според различни източници мобилните комуникации в столицата Москва са били прекъснати. Спрени са и онлайн камерите. Достъпът до някои сайтове е бил ограничен, включително и до Google. Много потребители съобщиха за прекъсване на интернета. В Ростовска област също са мобилизирани службите и има военна техника по улиците. Това се случва, след като собственикът на частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин открито обяви война на руското военно министерство и призова всички руснаци да се присъединят към неговия "марш на справедливостта".

Още новини от Украйна

Най-важните обекти на Москва са под засилена охрана, мерките за сигурност в столицата са увеличени. Това съобщиха за ТАСС от правоохранителните органи. Сили на ОМОН и Силите за специални операции на Руската гвардия са вдигнати по тревога.

Пригожин днес обвини руската армия, че е унищожила много от неговите бойци с ракетна атака, и се закле да "спре злото" на военното ръководство в лицето на Сергей Шойгу. Министерството на отбраната на Русия публикува изявление, в което се казва, че обвиненията на Пригожин "не отговарят на действителността и са информационна провокация". Руският Национален антитерористичен комитет съобщи, че изявленията на основателя на Пригожин са станали основание за образуване на наказателно дело за призив към въоръжен метеж. Руската служба на BBC съобщава, че на магистралата М4 (свързваща Москва – Воронеж – Ростов на Дон) Федералната служба за сигурност (ФСБ) е създала контролно-пропускателни пунктове. На дежурните служители е наредено да стрелят „в случай на заплаха“.

Обвинението към Пригожин от страна на руската прокуратура се наказва със затвор до 20 години. ФСБ призова бойците на „Вагнер“ да не се подчинят на Пригожин, а да го арестуват. Такива изявления не са обичайни за руската национална служба за сигурност. „Призоваваме бойците на ЧВК да не допускат непоправима грешка, да спрат всякакви силови действия срещу руския народ, да не изпълняват престъпните и коварни заповеди на Пригожин и да вземат мерки за задържането му“, се казва в съобщение на ФСБ.

Българският разследващ журналист Христо Грозев посочи, че арестуването на Пригожин няма да е никак лесна работа. „Той има почти несравнима преторианска гвардия“, заяви Грозев, според когото предстоят „интересни дни“ в Руската федерация. Руската служба на BBC съобщава за движение на военна техника в столицата Москва, включително и около Държавната дума. Различни канали в Телеграм съобщават за "колони от вагнеровци", тръгнали към Москва, но тази информация към момента не е потвърдена. Според британския политолог Марк Галеоти извършването на преврат срещу Путин е почти невъзможна задача, защото системата за сигурност в Москва така е изградена, че да изключи вероятността от пуч.

 

Станете почитател на Класа