Победа на Украйна няма да има, Байдън вече се подготвя за това

Победа на Украйна няма да има, Байдън вече се подготвя за това
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    24.06.2023
  • Share:

Подгответе се за провала на украинското контранастъпление

НАТО трябва да се подготви за факта, че украинското контранастъпление ще се провали, пише The Telegraph. Съдейки по публичните предупреждения, Байдън вече знае това и обмисля как този сценарий ще се отрази на политическата му програма.

 

 

Превод от The Telegraph, Великобритания:

 

Победа на Украйна няма да има, Байдън вече се подготвя за това

 

Украйна едва ли ще успее да постигне бързи и решителни победи. НАТО трябва да действа, за да гарантира, че решимостта на Франция и Германия няма да се поколебае.

НАТО трябва да се подготви за провала на украинското контранастъпление.

Досега Киев е постигнал само много ограничени победи. Онези, които очакваха светкавичен пробив, ги очаква разочарование. Това вече не са германските танкове, вървящи срещу полската кавалерия, нито е американският „Шок и трепет“, настъпващи срещу деморализираните иракски сили само със стари танкове и без въздушно прикритие.

Сега наблюдаваме нещо подобно на борба на изтощение, когато атакуващите сили нанасят удари по добре укрепени отбранителни линии. Текущият етап от операцията е така нареченото разузнаване с бой по четири отделни направления на настъплението: украинските войски проучват руските позиции, за да идентифицират слабите места, които след това могат да бъдат допълнително отслабени с помощта на артилерия и бронирани резервни сили…

Но в условията на бойните действия операциите рядко протичат по план и шансовете на Киев за успех са изключително малки.

Началникът на Генералния щаб на руските въоръжени сили генерал Валерий Герасимов разполагаше с много време и средства, за да подготви ефективна отбрана. Освен това руснаците превъзхождат ВСУ в почти всичко — от хора и танкове до артилерия, която може би играе решаваща роля.

Освен това има и авиация. След Втората световна война почти всички атакуващи сили постигаха успех единствено въз основа на превъзходството или господството във въздуха.

Украинците нямат авиация, а ние вече видяхме какво им струваше това: на кадрите от бойното поле ясно се виждат бойните машини «Брадли», предоставени от американците, и немските танкове «Леопард 2», унищожени от руските ударни хеликоптери.

Така че това контранастъпление може да се развие по различни начини.

Но едно е ясно: победата на украинците абсолютно не е гарантирана.

Виждаме, че това безпокойство намира отражение в нотите на предупреждение, публикувани от Белия дом.

Съдейки по тях, президентът Байдън вече размишлява над следното: каквъ вреда за неговата политическа програма може да нанесе такъв резултат от украинското контранастъпление, което не бива да се нарича решаваща победа на бойното поле.

Ако до началото на срещата на върха на НАТО, която ще се проведе във Вилнюс през юли, членовете на алианса вече са погледнали в бездната на неуспешното украинско контранастъпление, неуверените и колебаещи се гласове ще станат забележимо повече.

 

 

 

 

Петя Паликрушева, превод и редакция

Станете почитател на Класа