Зеленски забрани вноса на книги от Русия

Зеленски забрани вноса на книги от Русия
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    23.06.2023
  • Share:

Украинският президент Володимир Зеленски подписа закон за забрана върху търговския внос на книги от Русия, съобщи "Ройтерс".

 

 

 

"Вярвам, че законът е правилен", написа Зеленски в приложението за съобщения "Телеграм", обявявайки, че е подписал подобен закон и за вноса от Беларус и от окупираната украинска територия.

Законопроектът, приет от парламента преди година, също поставя изискване за получаване на специално разрешение за внос на книги на руски език от трети страни.

Кабинетът на Зеленски заяви в "Туитър", че законът ще "засили защитата на украинското културно и информационно пространство от антиукраинската руска пропаганда".

Украйна провежда това, което описва като процес на "дерусификация", заявявайки, че е необходимо да се отменят вековни политики, които тя смята за насочени към смачкване на украинската идентичност, припомня "Ройтерс".

Министърът на културата Александър Ткаченко благодари на президента за подписването на законопроекта.

"Приемането на този проектозакон ще защити украинския сектор на книгоиздаването и разпространението на книги от разрушителното влияние на "руския свят", заяви в "Телеграм" украинският министър на културата Олександър Ткаченко.

Станете почитател на Класа