Гробищните парцели се свършиха! Контранастъплението се обръща в настъпление

Гробищните парцели се свършиха! Контранастъплението се обръща в настъпление
  • Публикация: 
  • Дата:  
    23.06.2023
  • Сподели:

Украинската армия продължава да щурмува позициите на руските войски в Запорожие със същия резултат: атакуваха, получиха „отговор“, загубиха повече от половината от личния си състав, върнаха се назад. Киев не брои убитите и ранените. Какво ще последва, четете в материала на "Цариград".

 

 

 

Да започнем с малка хроника. Направете си изводите.

Битки за Пятихатка

През последното денонощие врагът атакува четири пъти в Запорожка посока: събра разбитите в атаките бригади и ги хвърли към руските позиции.

Целта на въоръжените сили на Украйна, наред с други неща, беше избрана от Пятихатка, която вече стана известна благодарение на докладите на военни кореспонденти.

Там противникът претърпя значителни загуби. И в резултат на контраатаката на руските войски той загуби височината си на запад от Пятихатка.

"Солнцепек" близо до Авдиевка

В ДНР руските войски наскоро поеха контрола над важен украински опорник с кодово име "Зверинец", разположен на хълм южно от Маринка. Така нашите бойци ликвидираха препятствието по пътя към село Победа, което ще им позволи да прикрият Марьинка от югозападна посока.

В същото време, близо до Авдиевка, където врагът беше плътно разположен, нашите използваха легендарния "Солнцепек", изкарвайки с тяхна помощ враговете от тайниците.

Провокация под формата на Министерството на извънредните ситуации

В Купянското и Краснолиманското направление артилерията и авиацията на Въоръжените сили на Русия отработиха струпването на техника и жива сила на Въоръжените сили на Украйна.

В Харковска област и ЛНР руските войски спряха дейността на три вражески диверсионни групи. В отговор, както обикновено, украинците отвърнаха с обстрел на мирни села и градове. Атакуваха с дронове, не без ранени цивилни.

На свой ред руските разузнавачи разкриха, че групи от 40 необандеровци, облечени в униформи на руското МЧС (Министерство на извънредните ситуации), подготвят поредната диверсионна акция.

Разкопаване на стари гробове

Telegram-каналът "Обикновен царизъм", позовавайки се на свои източници, съобщи, че руската армия е ударила едновременно няколко щаба на Въоръжените сили на Украйна.

Това се доказва от некролозите за администраторите на водещите доставчици в Днепропетровск, Суми и Полтава, мобилизирани от началото на СВО.

Липсата на сигналисти от този профил във въоръжените сили на Украйна се усеща най-остро - те са необходими за мащабиране на мрежите Starlink и създаване на защитени TCP / IP мрежи.

Също така в социалните мрежи се разпространи видеото с разкритията на украински военнопленници, заловени в посока Запорожие. Всички казват почти едно и също нещо:

"Командирите ни хвърлят на клане без да пестят, а самите те се оттеглят на безопасно разстояние, няколко километра."

В същото време загубите в украинските части са колосални.

Потвърждение на тази теза може да се счита за неотдавнашна статия в The New York Times, която разказва как в Лвов се ексхумират гробищата на войниците от Първата световна война и Великата отечествена война, за да се погребат труповете на пристигащите бойци на ВНСУ от изток на тяхно място.

На свой ред кметът на Ивано-Франковск Руслан Марцинков предложи да наеме електрически скутери и велосипеди на близките на жертвите, поради факта, че местното гробище се разрасна значително по време на ВСУ. За да могат бързо да стигнат до гробовете.

"Цариград" попита военния експерт, директора на Музея на войските за противовъздушна отбрана полковник Юрий Кнутов, колко повече човешки ресурси ще имат въоръжените сили на Украйна, за да продължат тази война?

- Има чувството, че още малко и ВСУ просто ще свърши "по естествен начин".

- Те наистина имат доста голям мобилизационен резерв. Което е, ако не се лъжа, почти 10 милиона души. Следователно това, което награбят, ще стигне за още няколко години. Друго нещо е, че качеството на този резерв става все по-лошо и пада в геометрична прогресия.

Техните най-обучени военнослужещи на договор бяха нокаутирани в предишни битки, особено в Бахмут, а сега атакуват главно военнослужещите, които са били обучени в центровете на НАТО.

Поради липсата на нормален превод от чужди езици и намаляването на програмите за обучение, техните бойни умения са с порядък по-ниски от тези на военните, които вече са положили живота си.

- А от друга страна, на никого не му е хрумвало да спре контранастъплението, за да подготви по-добре личния състав?

- В силовия блок на Украйна възникна известно разцепление, под което имам предвид Съвета за национална сигурност (СНБО), в който освен армията влизат представители на Централната банка, както и на специалните служби. И някои от неговите членове се изказаха в полза на почивка, прегрупиране и след това продължаване на офанзивата.

Смятам, че Вашингтон не се интересува от това. Към днешна дата позицията на Байдън е твърде нестабилна. Не че ще бъде импийчмънт, но рейтингът му непрекъснато пада.

И трябва да направи нещо, което да повлияе на отношението на американските избиратели към него. Защото му трябва голяма победоносна война.

- Ще се опитат ли САЩ да окажат натиск върху режима в Киев, за да ускорят темпото на контранастъплението?

- Освен това, ако погледнем с какви ресурси е разполагала Украйна до началото на контранастъплението, ще видим, че само НАТО е подготвило девет бригади ( на ВСУ – бел. ред.), поляците са подготвили още три бригади на територията на Украйна.

Загубите на украинската армия през последните две седмици възлизат на около 10 хиляди души, както убити, така и ранени. Става въпрос за две армейски бригади.

Но се оказва, че все пак имат 10 бригади. Командването на въоръжените сили на Украйна може да ги съсредоточи на определено направление и да ги хвърли за пробив на нашата отбранителна линия.

Значи ще издържат дълго време?

- Моята гледна точка е, че боевете ще продължат до есента. До дъждовния сезон. И ние трябва да сме готови за това, изхождайки от факта, че врагът ще се опита да пробие нашите укрепления и нашата задача е да го задържим, да го изтощим и да го обезкървим.

- Но какво да кажем за териториите, които според конституцията са част от Русия, но са под контрола на Въоръжените сили на Украйна?

- Имах предвид, че изтощаваме врага, обезкървяваме го и след това ние самите получаваме възможност да преминем в контранастъпление.

Едва след това ще бъде възможно да се продължи напред и да се освободят Донбас, Запорожие и Херсонска област. Стои и въпросът за създаване на санитарна зона около Белгородска област, а може би средносрочна задача е освобождаването на целия ляв бряг на Днепър. И тук изникват още Херсон и Одеса.

Какво следва от това?

Въоръжените сили на Украйна наистина търпят колосални загуби по време на авантюристичното си контранастъпление. Което не означава, че до утре всички те ще изчезнат и самата Победа ще падне в нашите ръце.

Освен това врагът все още не е включил в битката своите боеспособни резерви, така че пренаселеността на гробищата в Западна Украйна не трябва да буди илюзии.

Войната за освобождаване на руското цивилизационно пространство продължава. Но ние ще спечелим!

 

 

Вадим Егоров, Превод: СМ, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа