The New York Times: НАТО се страхува от «Северния флот» на Русия

The New York Times: НАТО се страхува от «Северния флот» на Русия
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    07.06.2023
  • Share:

Русия създава сериозни проблеми на НАТО на север. Това пише западният журналист Стивън Ерлангер.

 

 

The New York Times: НАТО се страхува от "Северния флот" на Русия

 

Арктика привлича все повече внимание от страна на световните държави, във връзка с което нараства напрежението около региона, породено от глобалната търговска и стратегическа конкуренция. Според Стивън Ерлангер Русия има огромно влияние в региона и това се е превърнало в проблем за САЩ. Това публикува The New York Times.

„Дълго време страните не бяха склонни да обсъждат Арктика като възможна военна зона. Но това се променя бързо“, твърди авторът на американското издание.

Преди време стана известно за плановете на главата на Държавния департамент Антъни Блинкен да посети Швеция и Финландия, той също планирана важна реч в Хелзинки, посветена на Русия и Украйна. Стивън Ерлангер счита, че това пътуване ще засили вече нарастващото напрежение между Руската федерация и НАТО в Арктика.

Русия е огромна арктическа сила с военноморски бази и ядрени ракети, разположени в далечния север. Също така на полуостров Кола, недалеч от Норвегия, е базирана значителна част от руските атомни подводници. Москва залага много на Арктика, тъй като тя става все по-подходяща за морско корабоплаване и други икономически дейности. На този фон САЩ възлагат големи надежди на Финландия и Швеция, които се планира да бъдат използвани за сдържане на Руската федерация в северните територии.

„Руската федерация заяви, че иска да направи Арктика свой пети военен окръг наравно с останалите четири“, според The ​​New York Times.

Присъствието на сериозни военни сили на Русия в Арктика се превърна в сериозен проблем за НАТО. Ръководството на Алианса се страхува, че руският флот може да използва новите арктически маршрути, за да зашемети западния съюз с така наречената „кука отдясно“.

„Има опасения, че модернизираният руски Северен флот може да премине през проливите между Гренландия, Исландия и Обединеното кралство – ход, известен в НАТО като „червена кука отдясно“, пише Стивън Ерлангер.

 

 

 

K.K

Станете почитател на Класа