Близо 80 ученички от начално училище са отровени в Афганистан

Близо 80 ученички от начално училище са отровени в Афганистан
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    06.06.2023
  • Сподели:

Близо 80 момичета са били отровени и хоспитализирани при две отделни атаки в началните им училища в Северен Афганистан, в провинция Сар-е-Пул в събота и неделя, каза местен образователен служител.
Смята се, че организиралият отравянето е имал лична обида, но не се дават подробности.
Това е първото подобно нападение, откакто талибаните дойдоха на власт през август 2021 г. и започнаха репресиите си срещу правата и свободите на афганистанските жени и момичета.
На момичетата е забранено образованието след шести клас, включително университетът, а на жените е забранено да имат достъп до повечето работни и обществени места.
Отравянията са станали в област Сангчарак, каза Мохамад Рахмани, който ръководи провинциалния отдел по образование. Той каза, че 60 ученици са били отровени в училище Naswan-e-Kabod Aab и 17 други са били отровени в училище Naswan-e-Faizabad.
„Двете основни училища са близо едно до друго и бяха атакувани едно след друго. Преместихме учениците в болница и сега всички са добре." каза той пред Асошиейтед прес.
„Разследването на отравянето продължава, а първоначалните данни показват, че някой е платил на трета страна да извърши атаките", каза Рахмани. Той не даде информация как момичетата са били отровени, нито естеството на нараняванията им. Рахмани не посочи възрастта им, но каза, че са от първи до шести клас.
Съседен Иран беше разтърсен от вълна от отравяния, предимно в училищата за момичета, датиращи от ноември миналата година. Хиляди студенти казаха, че са се разболели от вредните изпарения при инцидентите. Но няма информация кой може да стои зад инцидентите или какви химикали са били използвани.

Станете почитател на Класа