В Белград се разгръща опит за преврат в стил Майдан

В Белград се разгръща опит за преврат в стил Майдан
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    01.06.2023
  • Share:

Противниците на сръбския президент Александър Вучич се опитват да организират преврат в стила на Майдан в столицата, каза руският посланик в Сърбия Александър Боцан - Харченко. Терминът „Майдан" носи името на централния площад на Независимостта в Киев и се отнася до антиправителствени бунтове.
„Това е част от хибридната война. Бих искал да подчертая, че антибелградските сили действаха почти синхронно, те действат на два фронта – това е ситуацията в Косово и опитите за преврат на Майдана тук, в Белград", каза той.
На 28 май в Белград се проведе антиправителствен митинг. Протестиращите се събраха близо до сградата на националната телевизия на Сърбия. Това беше четвъртият протест за последния месец.
Масови демонстрации под мотото „Сърбия срещу насилието" се проведоха в Белград на 8, 12 и 19 май след две стрелби, извършени в последователни дни в страната на 3 и 4 май. Първата беше стрелба в училище в Белград, където десет души загинаха и седем бяха ранени, последвани от осем души убити и 14 ранени от въоръжен мъж в Младеновац на следващия ден. Хората поискаха оставката на министъра на вътрешните работи Братислав Гашич и шефа на Агенцията за сигурност и информация Александър Вулин. Освен това демонстрантите настояха да бъдат затворени някои проправителствени медии, пропагандиращи насилие и омраза.
Първият митинг беше доста мирен, практически без антиправителствени лозунги. Хората просто се събираха мълчаливо пред сградата на парламента. По време на втория митинг протестиращите блокираха мост над река Сава и скандираха антиправителствени лозунги. Третата демонстрация също имаше антиправителствен характер. Според сръбското вътрешно министерство в тези митинги са участвали над 11 000 души.

Станете почитател на Класа