Рафаел Гроси: Снарядите с обеднен уран не представляват пряка радиологична заплаха

Рафаел Гроси: Снарядите с обеднен уран не представляват пряка радиологична заплаха
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    01.06.2023
  • Share:

Използването на боеприпаси с обеднен уран не създава пряка радиологична заплаха, каза генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси.
„Важно е да се разбере, че това не създава незабавна радиологична извънредна ситуация, за разлика от това, което бихме могли да имаме в Запорожие. Това е риск от различно естество", каза Гроси пред репортери след сесията на Съвета за сигурност на ООН по във вторник.
Той добави „международната агенция следи ситуацията и е готова да разгледа възможните ефекти от използването им, ако получи конкретно искане".
Гроси изрази надежда, че скоро ще пътува до Украйна, но не посочи точни срокове. Той каза, че очаква да посети и Русия, защото трябва да поддържа контакт и с двете страни.
Министърът на въоръжените сили на Обединеното кралство Джеймс Хепи каза в края на април, че Обединеното кралство е изпратило на Украйна хиляди снаряди за танкове Challenger 2, включително снаряди с обеднен уран. Той призна, че Обединеното кралство няма да следи използването им и не е поело никакви ангажименти за отстраняване на евентуални последствия, произтичащи от употребата им след края на конфликта.
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков предупреди "тези, които директно ще използват тези боеприпаси, трябва да са наясно, че не само ще нанесат непоправими щети на себе си и на своите граждани, но и ще носят отговорност за това".

Станете почитател на Класа