N-TV: «Вредна и нелогична демонстрация на сила» — САЩ изпратиха най-големия си самолетоносач на учения в Норвегия

N-TV: «Вредна и нелогична демонстрация на сила» — САЩ изпратиха най-големия си самолетоносач на учения в Норвегия
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    27.05.2023
  • Сподели:

В рамките на ученията на НАТО САЩ изпратиха най-големия си самолетоносач USS Gerald Ford в Осло, съобщава N-TV. Той ще участва в маневрите заедно с техниката на още 14 страни — членки на алианса. Руските дипломати разкритикуваха този ход.

„Подобна демонстрация на сила изглежда нелогична и вредна“, заяви Тимур Чеканов, пресаташе в руското посолство в Норвегия.

 

 

N-TV: "Вредна и нелогична демонстрация на сила" - САЩ изпратиха най-големия си самолетоносач на учения в Норвегия

 

В понеделник започват няколкодневни учения на НАТО в Баренцово море, в които ще участват 14 страни членки на алианса, съобщава N-TV. Съединените щати изпратиха там най-големия си самолетоносач USS Gerald Ford.

„Посещението и присъствието на самолетоносача ще ни предостави уникална възможност да работим заедно с основния ни съюзник Съединените щати“, заявиха от норвежката армия.

Около дългия 335 м кораб, задвижван от ядрена енергия и способен да превозва до 90 самолета и хеликоптера, е създадена голяма забранена зона за морски и въздушен трафик.

Според местните медии след това самолетоносачът ще се отправи към Арктическия кръг. Там на 29 май започват международните военни учения «Арктическо предизвикателство» (Arctic Challenge Exercise), в които ще участват 150 самолета от 14 западни държави.

 

 

 

ПП

Станете почитател на Класа