Марин Льо Пен отрече твърденията, че е подчинена на руски интереси

Марин Льо Пен отрече твърденията, че е подчинена на руски интереси
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    25.05.2023
  • Сподели:

Ръководителката на парламентарната група на крайнодясната партия "Национален сбор" Марин Льо Пен се защити днес в Националното събрание (долната камара на парламента) срещу твърденията, че е подчинена на руски интереси, предаде Франс прес. Такива твърдения се появиха във връзка с отпускане на заем от руско-чешка банка за нейната партия.

 

 

"Ако това по някакъв начин щеше да ме ангажира в каквото и да е, нямаше да подпиша документите за отпускане на този заем от 9 милиона евро през 2014 г.", заяви днес Льо Пен по време на изслушване в комисията на парламента, разглеждаща въпроса за евентуални външни намеси във френските вътрешни дела.

"Сключих този заем с една банка, не съм сключвала с Владимир Путин споразумение за отпускане на заем", повтори Льо Пен.

Нейните противници обвиняват нейната партия, която е първа опозиционна сила в Националното събрание, че е агент на руско влияние във Франция. Те изтъкват като доказателство именно въпросния заем, отпуснат през 2014 г. на партията на Льо Пен и подкрепата в миналото, която Льо Пен е изразявала за Путин.

В миналото Льо Пен по-специално защити руската анексия на Крим през 2014 г. и призова през 2017 г. за вдигане на международните санкции срещу Москва. Тя промени позицията си, откакто Русия нахлу в Украйна през 2022 г., като определи това като агресия, извършена от господаря на Кремъл.

По време на кандидат-президентската кампания миналата година Еманюел Макрон обвини конкурентката си Льо Пен, че е зависима от руската власт.

Парламентарната комисия, разследваща външни намеси във френските дела, беше създадена от групата на "Национален сбор" в Националното събрание в края на миналата година именно с цел да се сложи край на обвиненията, тегнещи върху френската крайна десница.

 

Станете почитател на Класа