Русия скъса важен военен договор

Русия скъса важен военен договор
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    25.05.2023
  • Сподели:

Съветът на Федерацията - горната камара на руския парламент, одобри днес закона за денонсиране на Договора за обикновените въоръжени сили в Европа (ДОВСЕ), съобщи ТАСС, предаде БТА.

 

Долната камара - Държавната дума, вече подкрепи текста на 16 май. За да влезе в сила, законът трябва да бъде подписан от президента Владимир Путин - нещо, което е формалност.

В придружаващите документи се заявява, че в ситуация, когато страните от Северноатлантическия алианс не само не се стремят към укрепване на европейската сигурност, но и безпрецедентно увеличават силите и военния потенциал на НАТО, "Руската федерация е принудена да предприеме всички необходими мерки за защита на своята национална сигурност и национални интереси".

Договорът, влязъл в сила на 9 ноември 1992 г., има за цел да укрепи европейската сигурност, като създаде система от количествени ограничения за петте основни категории конвенционални оръжия и оборудване във въоръжените сили на страните по него - бойни танкове, бойни бронирани машини, артилерия, бойни хеликоптери и бойни самолети.

Заместник-председателят на Съвета на Федерацията Константин Косачев отбеляза по-рано, че с денонсирането на ДОВСЕ Русия премахва от дневния ред един несъществен документ, но това не слага край на въпроса за диалога по контрола на конвенционалните оръжия. Според него приемането на адаптиран вариант на договора остава актуален и може да бъде обсъждан по-нататък, но в него трябва да бъдат включени нови видове въоръжения, като например дроновете и други системи, разработени след 1990 година.

 

Станете почитател на Класа