Само 55 руски дезертьори са получили убежище в Германия

Само 55 руски дезертьори са получили убежище в Германия
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    25.05.2023
  • Сподели:

До момента убежище в Германия са получили само малък брой руски противници на войната. От подадените 2500 заявки удовлетворени са 55, информира медейната мрежа RND, цитирайки отговор на федералния вътрешен министър на въпрос, зададен от Лявата партия.

 

 

По неговите думи от началото на войната в Украйна през февруари 2022-а година до края на април т.г. 2485 руснаци, подлежащи на мобилизация, са поискали убежище в Германия.

Разгледани са били 814 случая, от които 55 са получили положително решение, а 88 са били отхвърлени. В останалите 671 случая е извършено "формално уреждане на процедурата", както министерството нарича решенията в рамките на Дъблинския регламент (съгласно който заявките за убежище трябва да се разглеждат в първата страна от ЕС, в която е пристигнал човекът) или оттеглянето на искането за убежище. Както излиза от отговора, решение очакват още 1671 заявки.

Още новини от Украйна

На мобилизация подлежат руснаците на възраст от 18 до 45 години. Тези от тях, които са против войната, могат да поискат в Германия убежище, като окончателното решение се взима от Федералната служба по миграцията и бежанците.

Ян Корте от парламентарната фракция на Лявата партия разкритикува малкия брой удовлетворени заявки. Според него федералното правителство не прави нищо, за да подкрепи младите руснаци, които не искат да се бият против Украйна. "Цинично е федералното правителство да унищожава армията на Путин, доставяйки оръжия на Украйна, а същевременно да не подпомага тези руснаци, които отхвърлят войната", казва Корте.

Броят на руските дезертьори напоследък е нараснал значително, сочат данните на британските тайни служби. Между януари и май руските военни съдилища са разгледали 1053 дела за дезертьорство, което е повече, отколкото за цялата 2022-а. По-голямата част от дезертьорите са получили условни присъди, за да могат отново да бъдат привлечени да воюват.

Станете почитател на Класа