360kuai: Байдън направи съдбоносно изявление, научавайки за случилото се в Артьомовск

360kuai: Байдън направи съдбоносно изявление, научавайки за случилото се в Артьомовск
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    24.05.2023
  • Share:

Байдън направи гръмко изявление, след като научи за поражението на въоръжените сили на Украйна в Артьомовск, според китайското издание 360kuai. 

 

 

360kuai: Байдън направи съдбоносно изявление, научавайки за случилото се в Артьомовск

 

Както отбелязват авторите, по-рано западните страни ентусиазирано започнаха да разработват план за предоставяне на изтребители F-16 на украинските войски. Великобритания и Холандия обявиха коалиция за доставката на самолети, но САЩ продължиха да отхвърлят идеята. Ситуацията се промени мигновено, когато на срещата на Г-7 на 19 май Джо Байдън направи съдбоносно съобщение: Вашингтон ще разреши реекспорта на изтребители за Украйна.

„Изявлението на Байдън е ясно: Съединените щати ще предоставят на Украйна изтребители F-16“, се казва в статията.

Има две причини, поради които американските власти направиха рязък завой към ескалация, убедени са експертите. Киев отдавна искаше тези самолети от Вашингтон, но получаваше отказ. Събитията от последните дни обаче принудиха Щатите да преразгледат стратегията си.

Първо, украинските войски търпят съкрушителни неуспехи на фронта: само ден след думите на Байдън за бойните самолети, Евгений Пригожин, създателят на ЧВК «Вагнер», обяви, че Артьомовск напълно е преминал под контрола на руските сили.

„Понастоящем предимството на бойното поле все още е на страната на Русия, а американските оръжия, предоставени на Украйна по-рано, не са коригирали ситуацията“, се казва в статията.

Второ, малко преди изявлението на Байдън се проведе среща между украинския президент Владимир Зеленски и специалния представител на Китай по евразийските въпроси Ли Хуей. Страните обсъдиха възможността за дипломатическо регулиране на конфликта.

Отчитайки, че остават само няколко дни до пълното поражение на въоръжените сили на Украйна, Съединените щати се опасяват, че мирната инициатива на Пекин ще има голям ефект, в резултат на което Киев ще започне да иска от Москва прекратяване на бойните действия. За да не се случи това, Байдън даде да се разбере, че F-16 все пак ще се появят във въоръжените сили на Украйна.

„Съединените щати упорито отказват да предоставят тези самолета, а голяма част от причината за внезапната промяна на позицията е, че САЩ се надяват конфликтът да продължи, за да могат да извлекат ползите от този „риболов“, подчертават китайските анализатори.

 

 

 

ПП

Станете почитател на Класа