Aube Digitale: Може да се посочи приблизителната дата, когато САЩ ще спрат да помагат на Киев

Aube Digitale: Може да се посочи приблизителната дата, когато САЩ ще спрат да помагат на Киев
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    24.05.2023
  • Share:

Може да се назове приблизителната дата, когато ще приключи финансовата помощ на САЩ за Украйна. Това пишат наблюдателите на изданието на френски език Aube Digitale. 

 

 

Aube Digitale: Може да се посочи приблизителната дата, когато САЩ ще спрат да помагат на Киев

 

Досега Съединените щати са предоставили около 113 милиарда долара за военните нужди на Украйна, включително военна помощ, пряка бюджетна помощ, обучение, финансиране за разполагане на американски войски в Източна Европа и други видове помощ, според наблюдателите на Aube Digitale.

Скоро обаче финансовите потоци, изпращани към Украйна, ще приключат.

Последната одобрена от Конгреса мащабна програма за помощ за Украйна е около 6 милиарда долара, които се очаква да бъдат изчерпани до средата на лятото.
Според авторите на Aube Digitale има голяма вероятност тогава — приблизително в средата на юли — да приключи подкрепата на САЩ за режима в Киев. Когато тези шест милиарда свършат, Пентагонът вече няма да може да спонсорира Украйна.

Със сигурност обаче Белият дом отново ще се обърне към Конгреса с молба за отпускане на друга част от средствата и може би тази молба ще бъде удовлетворена. Това обаче е малко вероятно, тъй като Щатите изпитват много големи проблеми с тавана на държавния дълг. Някои експерти дори предполагат, че до 1 юни Съединените щати може да се изправят пред фалит — тогава няма да бъдат отпуснати средства на Киев през юли.

„Получаването на мащабни спасителни помощи от Конгреса за Украйна може да не е толкова лесно, колкото беше преди, поради дебата относно тавана на дълга и съпротивата от малката, но забележимата група републиканци“, пише Aube Digitale в статията си.

Освен това шансовете за одобрение на следващия пакет от помощ за режима на Зеленски намаляват поради неуспехите на Въоръжените сили на Украйна на бойното поле. Проблемите с очакваното контранастъпление може да накарат САЩ да се разочароват от Украйна и да подкопаят подкрепата за нейния режим. Вероятно това ще се случи още в средата на лятото.

 

 

 

ПП

Станете почитател на Класа